Ugrás a tartalomra

Pest és B.-A.-Z. megyékben volt a legkevesebb baleset

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. június 09. szerda 13:39
A szokásosnál alacsonyabb járműforgalom mellett kevesebb baleset történt 2021 első negyedévében a KSH adatai szerint.

Részben a járvány miatt folyamatosan fennálló, illetve az ismételten bevezetett korlátozásokkal összefüggésben 14 százalékkal csökkent a balesetek száma 2021 I. negyedévében az előző év hasonló időszakához viszonyítva - tájékoztat a KSH. A kimutatás szerint a hazai utakon összesen 2475 baleset történt. Az elhunytak száma kismértékben emelkedett, a súlyosan és a könnyen sérülteké viszont jelentősen visszaesett. Az ittasan okozott balesetek száma lényegesen kevesebb volt.

A szokásosnál alacsonyabb járműforgalom mellett kevesebb baleset történt.

Az új koronavírus okozta járvány miatt fennálló, illetve újból elrendelt korlátozások következtében az előző negyedévhez hasonlóan 2021 I. negyedévében is csökkent a személysérüléses közúti közlekedési balesetek (2475), valamint a balesetben megsérültek száma (3248) 2020 I. negyedévéhez képest. A baleseti adatok alakulásában továbbra is megmutatkozik a mérsékeltebb járműforgalom hatása. Összesen 82 baleset volt halálos kimenetelű, 672 súlyos, 1721 pedig könnyű sérüléssel végződött. Az elhunytak száma 2,2 százalékkal emelkedett, míg a súlyosan sérülteké 18, a könnyen sérülteké 15 százalékkal csökkent. A balesetekben összesen 92 ember vesztette életét, 754 fő súlyos, 2402 személy könnyű sérülést szenvedett.

Negyedével kevesebb balesetet okoztak ittasan.

A balesetek döntő többsége a járművezetők hibája miatt következett be, ezen belül a leggyakoribb ok (39 százalék) továbbra is a sebesség nem megfelelő alkalmazása volt. 197 balesetet okoztak ittasan, 25 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban. Az autópályákon 21százalékkal kevesebb, összesen 70 baleset történt, melyekből a súlyos kimenetelűek száma az átlagosnál is nagyobb mértékben, 33százalékkal csökkent. A 100 kilométernél hosszabb autópályákat vizsgálva, száz kilométerre vetítve átlagosan 5,7 baleset jutott, fajlagosan a legtöbb (9,3) az M5-ösre, a legkevesebb (3,4) az M6-osra.

Megyei viszonylatban tízezer bejegyzett gépjárműre vetítve Jász-Nagykun-Szolnok és Heves megyében volt a legtöbb baleset (6,9–6,4). A legkevesebb fajlagosan Pest és Borsod-Abaúj-Zemplén (4,2–4,2) és Fejér (4,3) megyében történt. Budapesten 6,7 balesetet regisztráltak tízezer gépjárműre vetítve.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

-
Miskolc és környéke
-
Miskolc és környéke