Ugrás a tartalomra

Részeredmény, de megkoronázta az évet

Miskolci Napló
Utoljára módosítva
2021. december 18. szombat 17:54
„A tapasztalatom azt mondatja velem, hogy a tavasz még nehezebb lesz” – fogalmazott Kondás Elemér, a DVTK labdarúgócsapatának vezetőedzője a Miskolc Televízió Sportpercek című műsorának adott értékelésében.
Fotók: dvtk.eu

A 2021/22-es NB II-es rajtot sok zökkenő tarkította Kondás Elemér elmondása szerint, a szakember utalt a tucatnyi új játékosra, az új szakmai stábra. Mindezek lehetőséget, de egyúttal veszélyeket is rejtettek magukban. Hullámzott is eleinte a csapat teljesítménye, rangadókat nyertek, de mellette voltak váratlan pontvesztések is. A Szeged elleni mérkőzés jelentette a fordulópontot.
– Tudtunk dominálni Győrben, Békéscsabán, akár emberhátrányban is. Ugyanakkor többször úgy értünk el döntetlent, hogy inkább nekünk állt a zászló – emlékeztetett, hozzátéve: idővel aztán folyamatosan javulni kezdett a teljesítményük, a végére már a 90 százalékot is megközelítette.
A rangadókon jól teljesített a gárda, bár a szakvezető szerint a játékosoknak meg kellett szokniuk azt, hogy az NB II teljesen más bajnokság: itt még inkább jellemző, hogy minden labdáért, minden négyzetcentiméterért meg kell küzdeni.
– Idő kellett ahhoz, hogy ezt elfogadják, de most már tudják, hogy mire számíthatnak – emelte ki Kondás Elemér, hozzátéve: kellett idő arra, hogy megtalálják a megfelelő csapatot, a megfelelő játékrendszert. Előfordult persze, hogy szükségmegoldásokat kellett alkalmazni sérülés, formaingadozás miatt. – Én szeretem a folyamatosságot, az állandóságot, ez most már látszott is az utolsó mérkőzéseken: amelyik csapat megnyerte a mérkőzést, az legközelebb is megkapta a lehetőséget.
A fiatalok is folyamatosan a nagy csapattal edzenek, figyelték a teljesítményüket, de a vezetőedző – amikor csak teheti – megnézi az utánpótlás-mérkőzéseket is. „Ha valaki jól teljesít, meg fogja kapni a lehetőséget arra, hogy tétmérkőzésen is játsszon” – hangsúlyozta.

Molnár Gábor, Könyves Norbert, Horváth Zoltán szállítja a gólokat, a DVTK lőtte idén a legtöbbet, ebben azonban az egész csapat szerepet vállalt, így nem csak három emberre kell készülnie az ellenfélnek, hiszen bárki odakerülhet a kapu elé.
Az, hogy az élen végeztek ősszel, sokat jelent a csapat számára Kondás Elemér szerint.
– Nyugodtabban tudtunk elmenni pihenőre, nyugodtabb a felkészülés. Ez volt a szereplésünk megkoronázása, de ezt kell megtartani. A tapasztalatom azt mondatja velem, hogy a tavasz még nehezebb lesz; olyan helyekre kell majd menni idegenbe, például Ajkára, amik nem lesznek egyszerűek. Mindenkinek élet-halál küzdelem lesz, ahogy közeledünk a bajnokság végéhez. Nagyon messze még a vége, de ez egy jó részeredmény – értékelt a vezetőedző. (A beszélgetést a december 21-ei, 18:25-kor kezdődő Sportpercekben tűzi műsorára a Miskolc Televízió.)
A játékosok a szezonzáró után összesen három hét pihenőt kaptak, de a második héttől mindenki számára személyre szabott egyéni edzésprogramot írt elő a szakmai stáb. Január 3-án kezdik meg a felkészülést, az ilyenkor szokásos egészségügyi vizsgálatokkal és fizikai állapotfelméréssel. Még aznap este elindulnak a spanyolországi edzőtáborba, ahol három mérkőzés szerepel a programban (az ellenfelek még szervezés alatt). A január 15-ei hazaérkezést követően további két találkozóval készül a Diósgyőr – előbb a Békéscsabát fogadják, majd Soroksárra utaznak –, hogy aztán január 31-én a Vasas elleni idegenbeli rangadóval megkezdjék a tavaszi hadjáratot.

Olvasnivaló