Ugrás a tartalomra

Újra könyvtérré alakul néhány napra az Erzsébet tér 

Cziffra Andrea
Utoljára módosítva
2024. június 07. péntek 17:10
A miskolci könyvünnepet Tóth Krisztina József Attila-díjas költő, író nyitja meg jövő csütörtökön.  
Fotók: Horváth Csongor

Június 13. és 15. között rendezik meg Miskolc belvárosában a 95. Ünnepi Könyvhetet és a 23. Gyermekkönyvnapokat. A háromnapos könyvünnep programjait szerdán, sajtótájékoztatón ismertette a rendezvénynek otthont adó Erzsébet téren a szervező II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. 

- Örömteli, hogy immár kilencvenötödik alkalommal rendezik meg az ünnepi könyvhetet. Ugyancsak örömteli, hogy Miskolc élenjáró volt a könyves ünnep hagyományának megteremtésében – fogalmazott Varga Andrea Klára. Mint Miskolc alpolgármestere felidézte, a magyar könyves ünnep hagyományteremtő megszervezését 1927-ben, olasz példát követve kezdeményezte Supka Géza városunkban, a Magyar Könyvkiadók és Könyvkereskedők Országos Egyesületének a Kereskedelmi és Iparkamara Erzsébet téri épületében tartott nagygyűlésén. Az első ünnepi könyvhetet két évvel később, 1929 májusában rendezték meg. Az első nagy jubileum évében, 1979-ben, majd 40 évvel később, a 90. Ünnepi Könyvhét alkalmából ismét Miskolc adott otthont a rendezvénysorozat országos megnyitójának.

- Most a kilencvenötödik alkalommal is rendkívül színes és változatos programokkal készül a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár, a könyvkiadók és azok az írók, költők, akik Miskolcra érkeznek. Kicsik és nagyok, gyerekek és felnőttek egyaránt megtalálják a kikapcsolódás lehetőségét. Arra kérem a miskolciakat, hogy látogassanak ki ide a jövő héten – fogalmazott Varga Andrea Klára.

Június 13. és 15. között az Erzsébet tér újra átalakul könyvtérré: tucatnál is több könyvkiadó és áruház települ majd ki a belvárosba, és kínálja újdonságait az olvasóknak. 

- A miskolci Ünnepi Könyvhét az egyik legnagyobb vidéki könyvünnep. Büszke vagyok rá, hogy a rendezvényt több mint két évtizede a könyvtár szervezheti meg – fogalmazott Varga Gábor. A II. Rákóczi Ferenc Könyvtár igazgatója elmondta: a könyvhetet június 13-án, csütörtökön 16 órakor Tóth Krisztina József Attila-díjas költő, író, műfordító nyitja meg, majd 16:45-től fiával, Szántó Marcellel közösen lépnek fel. 

Az Irodalmi terasz ebben az évben két témával várja vendégeit. Csütörtökön helyismereti, helytörténeti érdekességeket ismerhetnek meg a térre látogatók. Ismert miskolciak beszélgetnek városukról: Lénárt Vanda rádiós szerkesztő-műsorvezető, Szabó-Tóth Kinga szociológus és Völgyi Péter, a DVTK női kosárlabda csapatának vezetőedzője lesznek a vendégek. Pénteken Miskolc és a irodalom kapcsolata a beszélgetés tárgya, a vendégek pedig: Bánhidi Lilla író, Tajthy Krisztina író és Hajnal József újságíró. 

Szombaton elsősorban a gyermekeknek kínálnak programot a szervezők: a mesék, a bábszínházi előadás mellett különböző játékok és kézműves foglalkozások várják a családokat, a látogatókat. Idén is lesz lehetőség dedikálásra, az olvasókat helyi és országosan ismert szerzők várják majd. 

Színpadi programokban sem lesz hiány: csütörtökön délután háromtól előbb a Bulgáros zenekar lép színpadra, majd 16:45-től Tóth Krisztina és Szántó Marcell zenés költői estjével folytatódik a program. A nap zárásaként a Zsaya együttes ad koncertet. Pénteken a Miskolci Egressy Béni–Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola csoportjai lépnek a színpadra. A délután során fellép a Róka Lánya zenekar, majd az eset a Jazz Inside Band koncertje zárja.

Szombaton hagyományosan a családoknak kínálnak programokat. Délelőtt fél 10-kor a színpadon a Diósgyőri Jazz Tánc Klub táncosainak műsorát láthatják, melyet fél 11-től a MIÓVI Petneházy Úti Tagóvodájának műsora követ. Idén sem maradhat el a színházi előadás, 11 órától a Galiba Társulat a Ludas Matyit mutatja be. 

Egyéb könyves élményekben sem lesz hiány: az Erzsébet térre kilátogatók elkészíthetik majd saját könyvüket, könyvheti totón tesztelhetik tudásukat, a baglyos szelfipontnál pedig megörökíthetik a legkönyvesebb pillanatokat. 

A 95. Ünnepi Könyvhét részletes, miskolci programjai a könyvtár oldalán olvashatók. 

Olvasnivaló