Ugrás a tartalomra

Visszaélésekre csábít az üzemanyagár különbözete 

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. június 17. péntek 17:04
Van, ahol külföldi autóra tesznek magyar rendszámot, máshol a hatósági ár kivezetésétől tartva kannákkal telerakott mikrobusszal érkeznek tankolni – írja a 24.hu. 
Fotó: Getty Images

Előfordul, hogy egy magyar autós kölcsönadja külföldieknek a rendszámát és a forgalmiját a tankolás idejére, alkalmanként 4 ezer forintért, és ezzel simán megkeres napi 40 ezer forintot – számolt be a 24.hu-nak a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke, Egri Gábor, aki egy benzinkutas posztjából értesült erről. A Holtankoljak.hu ügyvezető igazgatója, Bujdos Eszter kedden egy osztrák határ menti benzinkutastól hallott hasonló trükközésről. Ott két autó állt be a kútra, egy osztrák és egy magyar rendszámú – elől levették az osztrák autó rendszámát, és rátették a magyar autóét. Ha a kutas éppen nem nézett ki, észre sem vette a csalást. Ha meg észrevette, és jelezte az autósnak, hogy bűncselekmény, amit csinál, esetleg megpendítette, hogy rendőrt hív, annyi választ kapott csak, hogy

"bocsi, csak bepróbálkoztam, hátha sikerül".

A portál írása szerint ebben az esetben nem derült ki, hogy milyen ellenszolgáltatásért kölcsönözte a magyar autós a rendszámát az osztráknak. A magyar leleményességet ismerve nem elképzelhetetlen, hogy ilyesmi más kúton is előfordul az osztrák, szlovák határ mentén – véli Bujdos Eszter. Az árkülönbség olyan jelentős, hogy nyilván van, aki próbál ebből hasznot húzni.

331 forint az árkülönbség most a gázolaj piaci és hatósági ára között
Jelenleg 811 forint a gázolaj – a 480 forintos hatósági ár ehhez képest 331 forinttal olcsóbb literenként. Egy 40 literes tankolásnál tehát több mint 12 ezer forint a különbség. Ez már csábító összeg, van akkora kísértés, aminek nehéz ellenállni. És ha sikerül hatósági áron megtankolni a külföldi autóval, akkor azon literenként 70 forint áfát bukik a költségvetés. Péntektől még nagyobb lesz a különbség a hatósági és a piaci ár között, mert az utóbbi tovább emelkedik.

Fotó: Varga Jennifer / 24.hu

Egri Gábor hozzátette, az ilyen trükközésre persze csak akkor van szükség, ha a kutas egyáltalán nézi az autó rendszámát, forgalmiját. Kollégáival a rendszer tesztelése kapcsán arra jutottak, hogy korántsem mindenhol van energia és kapacitás arra, hogy ellenőrizzék a tankoló autók honosságát. Simán tudtak tankolni különböző helyeken szlovák rendszámú autóval, szlovák üzemanyagkártyával, hatósági áron. Véleménye szerint nem is kivitelezhető, hogy mindig mindenhol teljes körű honossági ellenőrzést végezzen a kutak személyzete – áll a 24.hu cikkében.

További hírek

Olvasnivaló