Ugrás a tartalomra

Február-felező ünnep – ugye mennyivel tárgyilagosabban hangzana?

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2022. február 15. kedd 09:11
Ma van az a nap, amikor az Igazából szerelem című falsul karácsonyinak titulált klasszikusnak játszódnia kellene. Ne! Csupán emiatt senki se nézze meg újra! Mindjárt elmagyarázzuk, miért... 
Forrás: seventeen.com

Kötődés, ragaszkodás, érzelmi kötelék, vonzalom, vonzódás, szeretet, imádat, románc – írja a szerelemről a szinonimaszotar.hu.

Kötődés, ragaszkodás, érzelmi kötelék, vonzalom, vonzódás, szerelem, imádat, románc – írja a szeretetről a szinonimaszotar.hu.

Nézzük csak, tehát mindössze annyi történt, hogy Jézus születését összevalentinnapoztuk – egyugyanazon légtérbe engedve ezzel legalább két különböző szeretettípust. Ezek aztán addig elegyedtek/ötvöződtek/mutálódtak/mixelődtek (a gusztus szerinti jelző aláhúzandó) míg ma már tetszőlegesen eldönthetjük, december 24-én vagy február 14-én detonáljuk a szívecskés lufit és a mogyorós csokit. 

Ókori pogány előzmények, testi-lelki nedvek

A kezdetek nagyjából a korai népvándorlásig nyúlnak vissza, és legalább ennyire homályosak is. Gátlástalan, tudatiparos marketingesek mindenesetre még nem kellettek az elején hozzá. A címszereplő szentről szóló egyik legelterjedtebb legenda az alábbi: mielőtt keresztény hite miatt II. Claudius császár idején kivégezték volna, Bálint a hite erejével a börtönőre vak leányának visszaadta a látását. Február 14-én ki is végezték, de búcsúüzenetet küldött a lánynak, amelyet így írt alá: „A Te Bálintod" – írja a Wikipédia.

Bálint püspök mindezen túlmenően keresztény szokások szerint eskette meg a szerelmeseket, a friss házaspárokat pedig megajándékozta kertje virágaival. A hagyomány úgy tartja, ezek a házasságok jó csillag alatt születtek. Az ünnep egyházi liturgiában gyökerező eredetét a "Jézusnak mint égi vőlegénynek a megérkezése az égi esküvőre" hangzatú egyezés szolgáltatja. 

Kevésbé ismert, de Valentin a lelki betegek, sőt az epilepsziával élők védőszentje is. Emlékének másik védjegye, hogy globalizálódott, vagyis a keresztény kultúrkörön jócskán túlszaladt. Mint oly sok mindent, Japán például ezt is átvette a nyugati világtól, és mint szinte mindenen, ezen is csavartak egyet: a hölgyek csokoládéval ajándékozzák meg imádottjukat, de akár férfi munkatársaikat, ismerőseiket is, akik így majd egy hónappal később, március idusán viszonzásként aprósüteményt kapnak ajándékba.

Egyelőre még nem munkaszüneti nap

"Tisztellek, becsüllek, de félreértetted a jelzéseimet!" – bárki belefuthat egy efféle elbocsátó üzenetbe, aki elhamarkodottan szerette volna a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (trendibb és fiatalos, igenis fiatalos kormányzati nevén: CSOK) feltételeinek átolvasását követően kedvesét hitelkalkulátorral átkarolni. A minden reális prognózis szerint rövidesen a Sándor-palotában aláíró, deklaráltan házasság- és gyermekpárti, családpolitikai fundamentalista  ̶K̶ö̶v̶é̶r̶ ̶L̶á̶s̶z̶l̶ó̶  Novák Katalin államfői hivatala talán majd segít újraértelmezni ennek a napnak a jelentőségét, sikerül megtölteni keresztény-konzervatív népi szellemmel, valamiképp elvenni annak hanyatlóan konzum ízéből. 

Vajon milyen volna ma Balassi Bálint (1554-1594) szerelmi költészete? 

Habitusellenes-e a Kárpát-medencében Jézuska helyett Mikulást várni? Vagy Csíksomlyón októberben tököt faragni? Amíg közép-európaiságunktól duzzadó keblekkel hálát adunk, hogy nálunk legalább még nincs Hálaadás, ne feledjük: attól, hogy valami itt és nem pedig távoli vidékeken szökkent szárba, még nem feltétlenül állja ki a jó ízlés próbáját. A giccs egyetemes. Összetehetjük a két kezünket azért is, hogy a szentendrei skanzenben sem futunk bele celofánozott mézeskalács szívekbe...

Bálint György (1919-2020) | Kép: Facebook

Ha már természetesség, véssük jól észbe: magvetés a földbe csak fagymentes időben!

(Címlapkép: www.tattoosbag.com)

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!