Ugrás a tartalomra

Fontos részletek derültek ki a rezsicsökkentésről

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. július 15. péntek 13:38
A kormány csütörtök délutáni közleményéből két dolog derül ki: éves fogyasztást néznek, és augusztus 1-jét megelőző időszakot is figyelembe fognak venni.

A részletszabályzások egyelőre nem elérhetők, ezért a piac és a fogyasztók, felhasználók folyamatosan találgatnak a rezsicsökkentéssel kapcsolatos változtatásokról. Több dolog nem világos ma még. A legfontosabb problémát az okozza, hogy nem világos, hogy a rendszerhasználati díjjal mi lesz, illetve hogyan fog változni.

A számítások csak az emelkedés várható mértékét mutatják. Egy átlagfogyasztó ma havonta 7750 forintot fizet az áramért, egy átlaggázfogyasztás havi díja most 15 833 forint. Áramellátásban 5,6 millió fogyasztóból 4,2 millió átlagfogyasztású vagy az alatti. Gázellátásban 3,5 millió fogyasztóból 2,6 millió átlagfogyasztású vagy az alatti. A kormány csütörtök délutáni közleményéből az is kiderül, hogy aki túl van a sávhatáron, azok nagy része is igen közel van az átlaghoz, tehát kis odafigyeléssel a sávhatár alatt tud maradni.

Ebben a közleményben van egy nagyon fontos bekezdés:

Az új szabály augusztus 1-től lép életbe, ezt követően is az előzőleg megállapított éves átlagfogyasztásra lesznek kiállítva a számlák. A számlázási rendszer technikai átállása előkészítés alatt áll, a technikai részletekről a fogyasztók időben tájékoztatást fognak kapni.

Tehát a részletszabályok kihirdetésére várni kell, és egészen addig csak találgathatunk, azonban a fenti mondatok két fontos üzenetet tartalmaznak: éves fogyasztást fognak nézni, és augusztus 1-jét megelőző időszakot is figyelembe fognak venni.

A Portfolio is hasonló következtetésre jutott. Úgy fogalmaznak: „A közleményből kiemelt mondat megítélésünk szerint azt jelenti, hogy az érintettek esetében a 2021 augusztusa és 2022. július vége közötti éves fogyasztást veszi alapul a kormány visszamenőlegesen (de nem kizárt, hogy 2021. január és 2021 decembere közötti időszakot nézi majd).”

Szerintük amennyiben ez az éves fogyasztási összeg az áram esetében 2523 kWh felett van, a gáz esetében pedig 1729 köbméter felett, akkor lép életbe a magasabb piaci ár. Tehát az idei áremelést és pluszrezsidíjakat azok sem tudják megúszni, akik az elmúlt egy évben az átlag felett fogyasztottak.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!