Ugrás a tartalomra

A százhuszonhat éves miskolci villamosközlekedést ünnepelték

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2023. július 13. csütörtök 12:31
A kerek évforduló alkalmából két FVV, egy SGP, vagyis bécsi, és egy sárga színű Tátra villamos is szolgálatba állt, a nosztalgiára fogékony lakosok nagy örömére.

Nosztalgia villamosok a miskolci villamosközlekedés 126. évfordulóján - Horváth Csongor és Mocsári László képgalériája

Százhuszonhat éves július 10-én a miskolci villamosközlekedés – ebből az alkalomból gurult ki a pályára és szállított utasokat hétfőn a város valamennyi nosztalgiavillamosa. Valamennyi, ugyanis a Miskolc Városi Közlekedési Zrt-nek (MVK) van ilyen szerelvényből egy pár darab: közlekedett hétfőn a 100-as pályaszámú FVV szerelvény, ami a típus eredeti állapotára lett helyreállítva, és utasokat szállított a 151-es pályaszámú társa is, ami a leállítás időszakának állapotát tükrözi. Ezen túl utazhattak még egy sárga színű Tátra villamoson, ez a típus több mint húsz éven át határozta meg a városképet, sőt egy SPG, vagyis bécsi villamos is feltűnt a városban. Utóbbi kocsikkal 2003 és 2015 között közlekedtek Miskolcon.

A szerelvények közlekedtetésével azokra szeretett volna emlékezni az MVK, akik 1897. július 10-én lehetővé tették és elindították a villamosközlekedést a városban. Miskolc egyike volt azoknak a vidéki városoknak, ahol villamosvonal-hálózat épült. A borsodi megyeszékhely legalább tíz évvel előzött meg olyan nagyvárosokat ebben, mint Debrecen és Szeged. Szombathely egyébként Miskolccal együtt ünnepelhetne, ott ugyanis szintén 1897-ben nyitották meg a villamoshálózatot, de a vasi nagyvárosban 1974-ben felszámolták a villamosközlekedést.

A miskolci villamosközlekedés 125 éves évfordulóját egyébként az elmúlt évben nagyszabású felvonulással (is) ünnepelte a közlekedési cég, lapunk pedig egy egészen részletes összeállítást közölt a témában. Ez utóbbi itt olvasható újra, benne egy csomó érdekes ténnyel és adattal.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!