Ugrás a tartalomra

5 hiba, amit ne kövess el a kertben

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. március 22. szerda 10:47
Szeretünk a szabadban lenni, élvezni a növényeink társaságát, pihenni a napon. A kert lehetőséget ad a természettel való kapcsolódásra, és az aktív kertészkedésnek köszönhetően egészségesebbek és boldogabbak lehetünk. A kertészkedés lehetőséget nyújt továbbá a stressz levezetésére, a kerti munka pedig megelégedést ad, mert láthatjuk az eredményeket. Ám a kert minden nap tartogathat új meglepetéseket. Kellő szakértelem hiányában elkövethetünk néhány felesleges hibát. Az alábbiakban bemutatunk néhány tipikus hibát és tanácsokat arra vonatkozóan, hogyan lehet elkerülni őket. (Támogatott tartalom.)

Helytelen műtrágya használat

A műtrágyázás a legtöbb kertben az egyik legfontosabb művelet. Ugyanakkor a nem megfelelő használattal könnyen okozhatunk károkat is. Emiatt érdemes tudni, hogy mire kell odafigyelni, hogy biztonságos és hatékony legyen.

A megfelelő trágyázás érdekében érdemes betartani néhány egyszerű szabályt.  

•  A műtrágyázás megkezdése előtt tájékozódjunk a növény igényeiről. 
• Mindig olvassuk el a csomagoláson lévő információkat, tartsuk be az adagokat, és figyeljünk oda a lejárati dátumra is.
• Kerüljük a magas nitrogéntartalmú NPK műtrágyák túlzott használatát, mivel ezek nagy zöld növényeket eredményeznek, de minimális mennyiségű termést hoznak. Ajánlott műtrágyát használni a növények ültetésekor, majd a későbbiekben újra trágyázni. A fogyasztásra alkalmas növények termesztése során a folyékony szerves trágya a legmegfelelőbb választás.
• Ne használjunk kizárólag csak műtrágyát a kertben. A műtrágyák nem tartalmaznak szerves anyagot és talaj mikroorganizmusokat, ezért nem javítják olyan mértékben a talaj szerkezetét és tulajdonságait, mint a szerves trágyák.

Vegyük komolyan a betegségeket

Ha nem vesszük komolyan a betegségek vagy kártevők tüneteit, akkor azok elszaporodhatnak, akár az egész növényállományt elpusztíthatják. A káros hatásuk akár más növényekre is átterjedhet. Az szürkepenész és a lisztharmat gyakori betegségek, a takácsatkák és a gyomok is tömegesen jelenhetnek meg. Kifejezetten figyelni kell a nedves időjárásra is. Ha esős időjárás után gyanús foltosodást veszünk észre a növényeken, akkor fontos, hogy ellenőrizzük őket, és megfelelő permetezést alkalmazzunk.

Nem megfelelő távolságra ültetett növények

A túl szorosan egymás mellé ültetett növények gyakran okoznak gondot a későbbiekben. Néhány év elteltével a nem megfelelő távolság miatt gátolják egymás növekedését. Ez a probléma különösen akkor jelentkezik, ha cserjéket vagy fiatal fákat ültetünk, amelyek minden évben mind magasságban, mind szélességben nőnek. Az ilyen növények átültetése sokszor nem lehetséges. Annak érdekében, hogy elkerüljük ezt a problémát, fontos előzetesen ellenőrizni az adott faj vagy fajta növekedési erejét, és ennek megfelelően távolságot tartani a növények között.

Nem a talaj típusnak megfelelő növények ültetése

A legtöbb kertben termesztett növény jól érzi magát homokos vályogos vagy agyagos homokos kerti talajon. Ha azonban olyan növényeket ültetünk, melyek egyértelműen a savanyú talajokat részesítik előnyben, kevésbé nőnek, érzékenyebbek lesznek a kártevőkre, betegségekre, ha nem biztosítjuk számukra a megfelelő PH értéket. Ügyelni kell a nedves talajra is, mert a könnyű, vízáteresztő talajt igénylő fajok agyagos és nedves talajon nem lesznek szépek, csak a túlélésért küzdenek majd.

Elmulasztott metszés

Ha a sövénynek ültetett bokrokat nem kezdjük el időben metszeni akkor felnyurgult, ritkás sövényt kapunk, amely nem lesz esztétikus. Ha későn kezdjük a metszést, nem kell félni az erőteljes visszavágástól sem, mert ez segít a növények megerősödésében. Fontos azonban, hogy az elkövetkező években is rendszeresen vágjuk a sövényt, hogy megőrizzük annak szép formáját.
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!