Ugrás a tartalomra

Albérletben is hideg lesz a tél!

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. december 01. csütörtök 09:53
Talán csak nagyszüleinktől hallhattunk arról történeteket, hogy milyen a fagyoskodással töltött téli időszak. A helyzet mára újra valóság lett, és az elmúlt hónapokban másról sem szóltak a hírek, mint az energiaválságról és a velejáró problémákról. Akik albérletben élnek, valószínűleg még nehezebben élik meg a helyzetet, hiszen itt nem kérdés, hogy a rezsit ki kell fizetni, különben a lakhatás kerül azonnali veszélybe. (Támogatott tartalom.)

Az előző évekhez hasonlóan, várhatóan idén is lesznek enyhébb hetek, de a január és a február biztosan tartogat komoly mínuszokat. Már most sokan tartanak a magas számláktól, főleg akkor, ha kevésbé vagy egyáltalán nem szigetelt ingatlanban élnek. A panelek jelentős része még nem esett át energetikai korszerűsítésen, és a gázfűtés is további kérdéseket vet fel. Nincs ez másként akkor sem, ha albérletben tölti az ember mindennapjait. A bérbeadók és a bérlők sincsenek könnyű helyzetben. Egyre többen keresik a korrekt szerződési feltételeket kínáló lehetőségeket. A Professional Premium Property készítette felmérés szerint egyértelmű, hogy az érdeklődők számára a várható rezsiköltségek legalább olyan fontosak, mint maga a bérleti díj összege.

A megfizethetőség az energiatakarékosság függvénye!

Mára egyértelműen bebizonyosodott, hogy egyértelműen azoké az ingatlanoké a jövő, melyek energiatakarékosan fenntarthatóak. Nem véletlen, hogy egyre több rosszul szigetelt, régi építésű, gázfűtéssel üzemelő ingatlan kerül fel az eladóak listájára. Az ingatlanpiacon már most észlelhető tendencia, hogy az ilyen házaktól, tipikusan a Kádár-kockáktól nem lesz egyszerű megszabadulni. A vásárlói oldalon is a jól szigetelt, energiatakarékos ingatlanok iránt mutatkozik érdeklődés, még akkor is, ha ezek ára jelentősen megemelkedett. Budapesten és vidéken, például Miskolcon is előszeretettel keresik a hőszigetelt, korszerűsített házakat.

Fatüzelés és környezetszennyezés

Sokakat megdöbbentett a tény, hogy a kormány a közintézményeket is fafűtéssel igyekszik ellátni. A pótolható mennyiségben kitermelt fa helyett egyre inkább azt látni, hogy nedves fa kerül a piacra, aminek fűtőértéke hagy némi kívánnivalót maga után. Már most érezhető az a probléma, miszerint a jelentősen megemelkedett faárat sokan nem engedhetik meg maguknak. Mivel bizonyos térségekben a kályhával történő fűtés az egyetlen opció, így valószínűleg olyan holmik is elégetésre kerülnek majd, amelyek nem csak környezetszennyezőek, hanem a veszélyes kategóriába sorolhatóak. A leszakadó térségek felzárkóztatása egy újabb területtel bővült.

Bérleti díj + rezsi

S hogy mi a helyzet akkor, ha albérletről van szó? A jelenlegi kamatok és az elszálló infláció miatt sokan kiesnek a hitelfelvételi lehetőségekből, ennek pedig az a következménye, hogy az ingatlancélú hitel helyett az albérlet válik egyedüli opcióvá. Bár Budapesten minden korábbinál szélesebb a kínálat, de az olyan városokban, mint például Miskolc, a bérlők igen nagy gondban vannak. A kérdés nemcsak az, hogy mekkora bérleti díjat engedhetnek meg maguknak, hanem a fűtési rendszerből adódó, várható rezsiköltségek sem elhanyagolhatóak. A tapasztalatok azt mutatják, hogy csak kevesen fognak beleférni abba a limitbe, amit még lakossági áron számláznak a szolgáltatók.

Egyértelműen elmondható tehát, hogy az ingatlanpiac jelentős változáson megy keresztül, mind az ingatlanok értékét, eladhatóságát, mind az albérletet keresők lehetőségeit illetően. A területen a megbízhatóság és a kiszámíthatóság kiemelt jelentőséggel bír, megéri akár kifejezetten ingatlanok közvetítésével foglalkozó cég segítségét igénybe venni.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!