Ugrás a tartalomra

Az avar hasznosabb, mint gondolnánk

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. november 24. péntek 12:21
Az avar jótékonyan befedi a talajt, védi azt a téli hidegtől, vagy épp az időnként bőséges csapadék erodáló hatásától. Ha nem szabadulunk meg a lehullott falevelektől, az avar pozitív tulajdonságait a saját kertünkben is tapasztalhatjuk.
Fotó: Internet (illusztráció)

Napfény, szabad levegő, testmozgás… Gereblyézzük a lehullott faleveleket, hiszen ennek a szemétnek nincs semmi keresnivalója a szépen nyírt gyepen vagy a térkövezett udvaron. Rendnek kell lennie, kifelé a portáról a szeméttel! Azonban tényleg szemét, amit összegereblyézünk, és zsákokba vagy kukákba préselve kell a lehető leghamarabb megszabadulnunk az avartól? Hát nem!

A lehullott faleveleket az erdőkben sem takarítja össze senki, hanem jótékonyan befedi a talajt, védi azt a téli hidegtől, vagy épp az időnként bőséges csapadék erodáló hatásától. Szép lassan komposztálódva folyamatosan tápanyaggal dúsítja a földet, és mikro- és makroélőlények millióival gazdagítja a talajéletet. Az avar talajra gyakorolt pozitív hatásait mi is tapasztalhatjuk, ha helyben hagyjuk a lehullott faleveleket – legfeljebb a járdákról söpörjük le azokat.

Ha mégis úgy döntünk, összegyűjtjük a portánkon lehullott falevelet, azt semmiképpen se szállíttassuk el. Használjuk inkább a komposzthoz, akár már idén ősszel, vagy tartalékoljuk el a következő vegetációs időszakra, hogy a jövőre keletkező sok zöldhulladékkal vegyíteni tudjuk a kiszáradt leveleket, és ezáltal tegyük eredményesebbé a komposztálást. Persze, az érzékenyebb kerti növényeinket is védhetjük a lombtakaróval – például a fiatal fügék tövét – vagy a zöldségeskert ágyásait is be lehet fedni, akár több tíz centiméter vastag levéltakaróval is. 

Ezek a praktikák számunkra közvetlen haszonnal járnak, de vannak közvetett hatások is, melyekre sokszor nem is gondolunk.
A lehullott leveleken és alattuk nem csupán a kártevők és kórokozók igyekeznek menedéket találni, hanem számos, számunkra hasznos vagy épp közvetlenül hasznot nem hozó élőlény is élő,- búvó,- és táplálkozóhelyet keres a lombtakaróban. Figyeljünk oda a földön velünk társbérletben lakókra is, hiszen a sokat emlegetett biológiai sokféleség nem csupán üres szlogen, hanem a mi emberi jóllétünknek is fontos feltétele.

Érdemes hát nem szemétként tekintenünk a fák levetett lombjára, kezeljük az avart is természetesen. Ha mégis a gyűjtés és komposztálás mellett döntenek, a miskolci ingatlannal rendelkezők ingyenesen igényelhetnek komposztkeretet a LIFE IP HungAIRy projekt keretében a miskolci polgármesteri hivatal ügyfélszolgálatán.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!