Ugrás a tartalomra

A Bosch sikere a városé is

Miskolci Napló
Utoljára módosítva
2023. március 11. szombat 15:20
Az önkormányzat és a Miskolc Holding Zrt. Gazdaságfejlesztési Igazgatóságának kétéves intenzív munkája nélkül nem valósulhatott volna meg a Bosch közelmúltban bejelentett 70 milliárd forintos miskolci beruházása – mondta Szopkó Tibor alpolgármester.
Fotó: Juhász Ákos

Február közepén a Külgazdasági és Külügyminisztériumban jelentették be, hogy a Robert Bosch Power Tool Kft. új logisztikai és disztribúciós központot hoz létre a Miskolci Ipari Parkban. Az európai léptékben is jelentősnek számító fejlesztés a tárca és a gyár szakemberei mellett a város segítő közreműködését is dicséri – vélekedik Szopkó Tibor.

A miskolci alpolgármester megkeresésünkre kifejtette: a Miskolc Holding Zrt. gazdaságfejlesztési igazgatóságán több száz munkaórát fordítottak a beruházás előmozdítására – mindemellett Veres Pál polgármester közbenjárása is elengedhetetlenül fontos volt a siker eléréséhez. A városvezető megjegyezte, korántsem egyértelmű, hogy egy-egy település legnagyobb foglalkoztatója további beruházásainak helyszínéül is ugyanazt a város választja, hiszen a globális versenyben több helyszín is verseng egy adott beruházásért. Megítélésem szerint, a döntés is azt mutatja, hogy az anyavállalat elégedett az itteni üzemek teljesítményével, jól érzik magukat nálunk, a város, Miskolc vonzó befektetési helyszín számukra, látják gazdasági potenciálját, és számítanak a városvezetés és a Miskolc Holding munkájára.

Mint arra Szopkó Tibor felhívta a figyelmet: számos engedélyeztetést, tárgyalást és ügyintézést kellett lefolytatnia a városnak ahhoz, hogy az új Bosch-egységnek helyet biztosíthassanak az egykori sportrepülőtér területén. Egy ilyen nagy volumenű, a cég és a város életében egyaránt kiemelkedő beruházás esetén felértékelődik az, hogy Miskolc dedikált csapattal rendelkezik, amely a beruházások megvalósításának szakmai támogatását látja el, hiszen ez nagyban megkönnyíti a befektetők munkáját.

Az alpolgármester úgy véli, a német gyáróriás miskolci elköteleződése önmagán túlmutató jelentőséggel bír, amennyiben a borsodi vármegyeszékhely gazdaságszerkezete a jövőben – miként az az itteni döntéshozók stratégiai szándéka is – elmozdulhat egy olyan irányba, minek nyomán Miskolc elmúlt évtizedekben bejáratott ipari jellegéről a hangsúly némiképp átterelődne a város földrajzi elhelyezkedéséből egyébiránt evidensen levezethető elosztói és kereskedelmi szerepére - Írja a Miskolci Napló.

További hírek

Olvasnivaló