Ugrás a tartalomra

Egy hónapig újra a grafika fővárosa Miskolc

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. szeptember 20. szerda 10:36
Szombaton megnyitották a 29. Miskolci Grafikai Triennálét a Miskolci Galériában, ahol átadták az idei díjakat is.
Fotók: a Miskolci Galéria Facebook-oldala

A kiállító művészek mellett a kurátorok, a szakmai szervezetek és a város vezetői, valamint a díjalapítók, a támogatók, a társintézmények és oktatási intézmények képviselői, és persze a lelkes művészetpártolók vettek részt a megnyitón.

Kónya Ábel, a HOM - Miskolci Galéria tagintézmény-vezetője köszönetét fejezte ki Miskolcnak, hogy egy több mint 60 éve létező eseményt fenntart, és továbbra is támogatja azt. Miskolc idén immár huszonkilencedik alkalommal ad otthont hazánk legfontosabb grafikai seregszemléjének (2008-tól háromévente rendezik meg a Miskolci Grafikai Triennálét - a szerző).

A tagintézmény-vezető elmondta, hogy az idei triennálé kiírása – az eddigi gyakorlattól eltérően – ötvözte a szabad beadásos formát a kurátori válogatással. A törzsanyag meghatározó részét továbbra is a pályázati úton beérkező alkotások adják, de a minél teljesebb és naprakész körkép bemutatásának érdekében fontosnak tartják, hogy a magyar grafika legrégebbi seregszemléjén rendszeresen szereplő kiemelkedő grafikusok mellett a határon túli alkotók, a fiatal tehetségek, az egyéni technikákkal dolgozó művészek is megjelenjenek.

Ezt a célt szem előtt tartva kért fel a Miskolci Galéria három szakembert – Erőss István képzőművészt, Nagy T. Katalin és Révész Emese művészettörténészeket –, hogy saját szempontjaik szerint kapcsoljanak be alkotókat a triennálé kiállításába. A kurátorok által meghívott résztvevők munkái automatikusan bekerültek a kiállítás törzsanyagába, azonban az ő esetükben is ugyanazok a technikai feltételek voltak érvényesek, mint a szabad beadás esetében. Továbbá a díjak odaítélése szempontjából is ugyanolyan elbírálás alá estek, mint a pályázati úton beválogatott munkák.

Az ünnepélyes megnyitón elhangzott, hogy a válogató zsűri tagjai 265 művész több mint 640 pályamunkáját tekintették meg - első körben - digitálisan, a díjak odaítélésére felkért zsűri 86 pályázó 136 munkájával találkozott.

A végleges válogatást három szakember végezte el: Marta Raczek-Karcz, a Krakkói Grafikai Biennálé kurátora, Fürjesi Csaba, a 2020-as Miskolci Grafikai Triennálé nagydíjasa, valamint Rényi András művészettörténész.

Az ő döntésük alapján vált véglegessé a kiállítók listája, összesen 84 alkotó 146 alkotásából állt össze a 2023-as triennálé kiállítása.

Köszöntőjében Veres Pál polgármester a pezsgő miskolci kulturális életet méltatta, külön kitérve a nemrégiben megnyitott Ars Sacra Fesztiválra. A városvezető emlékeztetett, 2023 a kultúra éve Miskolcon, amit számtalan programmal igyekszik megünnepelni a város.

Veres Pál úgy fogalmazott, hogy Miskolc a képzőművészetben is "maradandót alkotott", a hagyomány azonban kötelez. Kiemelte annak fontosságát, hogy megbecsüljék az alkotókat, akik munkásságukkal hozzájárulnak a település és környezete fejlődéséhez.

- Ez a kiállítás napjainkra a Miskolci Galéria védjegyévé vált, összefonódott a legendás helyszínnel, ahol az elmúlt évtizedekben számtalan látogató csodálhatta meg azokat a műveket, amelyek a képzőművészet által kifejezik az alkotók gondolatait. Az idei seregszemle azt a célt tűzte ki, hogy minél szélesebb és élvezhetőbb képet nyújtson a hazai művészi grafikáról. Mindezt úgy, hogy a műfaj aktuálisan legizgalmasabb, szakmailag leghitelesebb, kiemelkedő alkotásait tárja a közönség elé - húzta alá a polgármester.

A triennálé szakmai megnyitóját Képiró Ágnes tartotta. A művészettörténész azt mondta, hogy a kiállító művészek egyéni nézőpontjai "rendkívül sokrétűek, hétköznapiak és közéletiek, személyesek és közösségiek". Hozzátette, hogy az egyéni és a kollektív emlékezet mezsgyéjén haladva egyszerre személyes és globális traumákat dolgoznak fel. Azt is megtudhattuk, hogy a feldolgozott témákat tekintve a kiállítás tartalmaz számos művet, amely a közelmúlt történéseire, akár a világjárvány következményeire, vagy például a háborúra reflektál.

A kiállítást november 26-áig tekinthetjük meg a Miskolci Galériában.

Az idei díjazottak:

Miskolc önkormányzatának Nagydíja: Felsmann Tamás
A Magyar Művészeti Akadémia szakmai különdíja: Olajos György
A Magyar Grafikusművészek Szövetsége díja: Pézman Andrea
Nalors Grafika Kft. és a Kulturális és Innovációs Minisztérium díja: Horesnyi Bálint
A Magyar Grafikáért Alapítvány díja és Kovács Tamás-díj: Daragó Orsolya
Herman Ottó Múzeum – Miskolci Galéria: Sipos Boglárka
A Ceredi Nemzetközi Művésztelep díja: Oberfrank Luca
A Szabadkéz Galéria és Művésztelep díja: Mórocz István
A DUNARTCOM Somorjai Nemzetközi Művésztelep díja: Suplicz Gergely
Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Képzőművészeti és Művészetelméleti Intézete díja: Schell Réka
Spanyolnátha művészeti folyóirat: Ritli Róbert Roland.

Az eseményről készült közel kétszáz fotó ITT érhető el!

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!