Ugrás a tartalomra

Elbúcsúztak a sorozattól

Balogh Csilla
Utoljára módosítva
2024. július 27. szombat 16:34
Harmincadik kötetét adta ki az Észak-keleti Átjáró Kulturális és Tudományos Egyesület. Az Utánam, Srácok! Privát félmúlt Miskolcon sorozat péntek esti jubileumi rendezvényén mutatták be Fábián Titusz Mi más lehetnék? című kiadványát, egyben el is búcsúztak a sorozattól.
Balról: Fábián Titusz, Kapusi Krisztián, Darázs Richárd / Fotók: Osztie Tibor

Rendhagyó módon és jó hangulatú rendezvényen búcsúztatta el az Észak-keleti Átjáró Kulturális és Tudományos Egyesület az Utánam, Srácok! Privát félmúlt Miskolcon sorozatot, amelyet Darázs Richárd, Balogh Attila és Kapusi Krisztián alapított. Az első három számot is ők írták.  Darázs Richárdtól, az Észak-Keleti Átjáró Kulturális és Tudományos Egyesület elnökétől megtudtuk, hogy kezdetben még csak tízet vagy húszat terveztek. Arról álmodni sem mertek, hogy harmincat is kiadnak. Ezért ez a nap a búcsú mellett ünnep is volt.

Kapusi Krisztián várostörténész örömtelinek nevezte, hogy az Utánam, Srácok! Privát félmúlt Miskolcon sorozat harminc füzetet meg tudott jelentetni. Az első kötet 2012-ben látott napvilágot, és most úgy érzik, hogy a harmincadik lesz az utolsó, de ez nincs kőbe vésve. Az egyesület tagjai azt gondolják, hogy beszűkültek a pályázati lehetőségek, ami miatt egyre több olyan forrásra kényszerülnének, ami nem feltétlenül biztosítaná függetlenségüket. Kiemelte, hogy mindig fontos volt nekik a sorozat heterogenitása, függetlensége és sokszínűsége.

A sorozat alternatív várostörténet, amelynek különálló füzeteiben a különféle életkorú, nemű, lakóhelyű, társadalmi státuszú miskolciak mesélik el saját történetüket. – A vizualitás felől indultunk el és privát fotókat kerestünk. A tapasztalatok szerint ugyanis a fotók előhívnak történeteket, a fotókon szereplő ruházat vagy bútorzat, illetve a városképi részletek pedig történelmi forrásoknak tekinthetők – mondta Kapusi Krisztián.

Darázs Richárd azt emelte ki, hogy a sorozat kiadványai olyanfajta történelmet tárnak az olvasó elé, mint amilyennel a történelem tankönyvekben nem találkozunk. Értékük az, hogy társadalom- és helytörténetről szólnak szubjektív szemszögből.  

A sztorik tehát Miskolc egyedi mintázatai, mint az eseményen felvezetett Fábián Titusz ügyvéd Mi más lehetnék? című kötete is, amely azt mutatja be a szerző szemszögéből, hogy milyen volt felnőni a ’80-as ’90-es években Miskolcon a futball és az underground zene vonzásában.  A szerző érdekesnek nevezte, hogy amikor még Miskolcon lakott nem volt DVTK rajongó, amikor azonban Budapestre költözött ez megváltozott benne. Ott esett le neki a tantusz, hogy mi más is lehetne, mint DVTK rajongó. A kötet ezt a belső átalakulást is végigkíséri. 

A kötetbemutatón kívül csoportfotózást és az összes füzet dedikálását is megszervezték. Az este fénypontjaként árverésre bocsátottak egy kivételes kollekciót, mégpedig a komplett és a szerzők által dedikált sorozatot, azt követően pedig a Wágner Brothers kedvencei hangzottak fel.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!