Ugrás a tartalomra

A Felvidék Ház utolsó rendezvénye az évben

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. december 04. hétfő 13:56
Keresztutak-címmel nyílik meg december 9-én délelőtt 11 órakor Szabó Ottó kassai festőművész kiállítása a Miskolci Galéria-Rákóczi házában. 
Fotó: Juhász Ákos

– A képek az ember Keresztútjáról szólnak. Nem tizennégy stáció, nem is tizenhat, – jóval több. Rengeteg részlet, sokféle megközelítés. Észrevételeim és elmélkedéseim foltjai és nyomai láthatók a képeken, reakciók a körülöttünk zajló eseményekre. Sokszor átfestett képek, módosított és tovább gondolt elméletek, tovább magyarázott felfedezések, változó nézőpontok miatti korrekciók. Életem képei, keresések a keresztútnál – vall festészetéről a művész.

A művészről

Szabó Ottó szabad alkotótevékenységgel, szakrális és monumentális festészettel, szobrászattal, interiér és exteriér tervezéssel, klasszikus és számítógépes grafikával, könyvillusztrációkkal, tipográfiával és nyomdai előkészítéssel, művészeti és kulturális szervezőmunkával, valamint tehetséggondozással foglalkozik. 

1965 március 29-én született Rozsnyón, jelenleg Bódvavendégiben él családjával.1983-ban érettségizett Szepsiben. 1988–1994 között a Pozsonyi Képzőművészeti Akadémia Szabad grafika szakán tanult, ahol Magister Artis titulussal végzett.

Több képes riport és interjú is megjelent alkotótevékenységével és személyével kapcsolatban. 1990-től van jelen a hazai képzőművészeti életben – rendszeresen új anyaggal jelentkező, önálló kiállításokkal és csoportos tárlatokkal. 

2003-ban, a Budapesti Ünnepi Könyvhétre jelent meg STÁCIÓK című könyve a Méry Ratio gondozásában, amelyhez az előszót a magyar képzőművészeti élet kiemelkedő alakja, Jankovics Marcell írta. A könyv a diósförgepatonyi keresztút nagysikerű képeit dolgozza fel és magyarázza. 

Könyvillusztrációval is foglalkozik, rajzai és képei gyakran jelennek meg a hazai sajtóban.

Életrajzi adatok, díjak

  • 2004 őszén a Szlovákiai Magyar Képzőművészek Társaságának (SzMKT) nívódíjában részesült.
  • 2005-ben az egyik kezdeményezője volt az első felvidéki művészeti portál, a háromnyelvű RovArt létrehozásának és működtetésének (www.rovart.sk), amelynek művészeti vezetője és kiadója.
  • 2010-ben szervezőtevékenységéért Pro Cultura Hungarica díjat kapott.
  • 2012-ben megalapította a Nemzetközi Rovás Alkotóközösséget (eNRA).
  • 2014-ben kimagasló művészi tevékenységéért megkapta a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét.
  • 15 évig tanított a Kassai Iparművészeti Középiskolában.
  • A Rovás Szabadakadémia művészeti vezetője.
  • Alapítója a jövőre 30 éves Rovásnak, amely kortárs művészeti kezdeményezésekkel, kiállítás- és programszervezéssel, nemzetközi, országos és regionális-jellegű képző- és iparművészeti, kézműves és kulturális workshopokkal, alkotótáborokkal, különféle tehetséggondozó és továbbképző kurzusokkal, szimpóziumokkal, fesztiválokkal, alternatív és experimentális színjátszással, hagyományos és alternatív képzőművészeti technológiák oktatásával foglalkozik.
  • Az általa vezetett Rovás 2015-ben Magyar Termék Nagydíjban részesült, ugyancsak 2015-ben Kassa Megye Elnökének Különdíjában, 2017-ben pedig Kassa Óváros Polgármesterének díjában.

További hírek

Olvasnivaló