Ugrás a tartalomra

Fontos levelünk érkezik az elkövetkező napokban

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. április 09. kedd 07:46
Jövő hét péntekig minden magyar a kezében tarthatja a választási értesítőjét.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) április 19-ig postázza a 7,8 millió választópolgárnak a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, a nemzetiségi képviselők, valamint az Európai Parlament (EP) tagjainak választásáról szóló értesítőt - írja az atv.hu.

A Nemzeti Választási Iroda névre szóló küldeményében arról tájékoztatja a választópolgárokat, hogy a június 9-ei választáson mely választás névjegyzékében szerepelnek és melyik településen, szavazókörben élhetnek választójogukkal. Az önkormányzati, a nemzetiségi és az EP-választáson ugyanis kis mértékben eltérő a szavazásra jogosultak köre.

Mint írják, voksolhat az önkormányzati választáson a 7,68 millió magyarországi lakóhellyel rendelkező magyar állampolgár, továbbá a mintegy 35 ezer menekültként elismert vagy huzamos tartózkodási jogosultságú és az EU más tagállamainak magyarországi lakóhellyel rendelkező körülbelül 137 ezer választópolgára. A Magyarországon lakóhellyel rendelkező európai uniós állampolgároknak kérniük kell felvételüket a névjegyzékbe az EP-választásra, az önkormányzati választás névjegyzékébe azonban automatikusan felkerülnek.

A nemzetiségi választók csak akkor vehetnek részt a nemzetiségük önkormányzati képviselőinek választásán, ha május 31-én 16 óráig felvetették magukat nemzetiségük névjegyzékébe.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!