Ugrás a tartalomra

Forradalmi hétpróbán tesztelték a diákok tudását

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2022. március 08. kedd 16:36
Az MKK azt üzente, van náluk egy huszár mente – méghozzá a Nyíregyházi Józsa András Múzeumból, sőt, tematikus forradalmi feladatokkal is készültek a miskolci diákok számára, a meghívott iskolák pedig úgy gondolták, nosza, „mindnyájunknak el kell menni”!
Hétpróbázó diákok Fotók: Beregi László

Ami a lényeg: forradalmi hétpróba elnevezéssel hirdetett vetélkedőt a Miskolci Kulturális Központ Nonprofit Kft. (MKK) – meghívásos alapon – középiskolák számára március 8-án. Ennek a Művészetek Háza szolgált helyszínéül, témája pedig az 1848-49-es forradalom és szabadságharc eseménysorozata volt. A fiatalok játékos vetélkedőkön tesztelhették tudásukat, de a múzeum is házhoz jött egy színpadon rögtönzött huszártárlat formájában.

- Két célunk volt a program megrendezésével – mondta Majorné Bencze Tünde, az MKK ügyvezetője. – Egyfelől szerettük volna, hogy a gyerekek játékos, interaktív formában adhassanak számot az 1948-49-es eseményekről. Másrészt pedig reméljük, hogy a hétpróbán résztvevő 9 miskolci középiskola diákjai – összesen 180 diák – új élményekkel és hasznos információkkal gazdagodva mennek el tőlünk. 

A hétpróba az épületen belül hét helyszínen, hét kihívással várta a tanulókat: a játékkal egybekötött huszárviseletekről szóló rövid előadás után képkirakó, párosító feladat, kódfejtés, keresztrejtvény, online kvíz, és szókirakó, ahol a betűket (huszár)lóugrással egybekötve egy híres szabadságharcos, per költő, per gyakori utcatábla nevét kapták megfejtésként a diákok. A sikeres végrehajtást a központ munkatársai rögzítették a versenylapra.

- Most tartottuk meg első alkalommal a rendezvényt, ám, mivel úgy tapasztaljuk, nagy az igény rá, jövőre igyekszünk megint, kibővített formában megszervezni – fogalmazott Majorné Bencze Tünde, aki azt is elmondta, hogy a mostani feladatokat a kulturális központ és a 10-es Honvéd Hagyományőrző Egyesület közösen találták ki.

A Zrínyi Ilona Gimnázium egyik fiúcsapatát éppen a sikeres kódfejtés után kérdeztük a napról.
- Két feladat van még hátra, a többin már túlvagyunk - mondták, hozzátéve, a párosítás és a képkirakó sem volt túl nehéz, de a kódfejtéssel kicsit bíbelődniük kellett. – Tetszett eddig, legalább nem a teremben ülünk, jó ez a változatosság – tette hozzá az egyik fiú.

A vetélkedőn a következő gimnáziumok delegáltak csapatokat:
Miskolci SZC Andrássy Gyula Gépipari Technikum
Fráter György Katolikus Gimnázium és Kollégium 
Miskolci SZC Kós Károly Építőipari Szakgimnáziuma
Miskolci Szakképzési Centrum Bláthy Ottó Villamosipari Technikum 
Fókusz Iskola Gimnázium és Szakképző
Miskolci Zrínyi Ilona Gimnázium 
Miskolci SZC Baross Gábor Üzleti és Közlekedési Technikum
Földes Ferenc Gimnázium
Balázs Győző Református Gimnázium

A Művészetek Háza vendége volt Dr. Rémiás Tibor, a nyíregyházi Józsa András Múzeum igazgatója, aki magával hozott két württembergi huszárviseletet is.
- Az alábbi öltözék a 6. huszárezredével megegyező, gyakorlatilag csak a huszár lova hiányzik a teljes felszerelésből - mondta. A múzeumigazgató több érdekes tényt is megosztott a csoportokkal.

- Ez a ruha, hiába díszes, nem arra való, hogy fényes megjelenésű legyen benne a vitéz: tulajdonképpen egy teljesen átfogó, jól megtervezett védelmi öltözékről beszélünk, ez volt a huszár védelme a harcban. Bal oldalán viselte a szablyáját, amihez több szabály is köthető volt. Amikor beléptek az ivóba, mindig bal kézzel nyitottak ajtót, hogy jobbal bármikor kardot ránthassanak. Ugyanebből az okból kísérték a huszárokat jobb oldalon a hölgyek: innen ered az a ma is élő szokás, hogy a nőknek a férfiak jobb oldalán illik sétálni – oktatta a diákokat Dr. Rémiás Tibor.

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!