Ugrás a tartalomra

Hatalmas lépés: a szerbek elleni sikerrel közel az Eb-részvételhez a magyar válogatott

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. szeptember 26. kedd 13:18
A magyar labdarúgó-válogatott hiába került hátrányba, végül Varga Barnabás és Willi Orbán góljaival 2–1-re nyerni tudott Szerbia vendégeként az Európa-bajnoki selejtezősorozat G csoportjában, ezzel jelentősen megnőtt az esélye, hogy kvalifikálja magát a jövő évi, németországi kontinensviadalra. (Támogatott tartalom.)

A magyar csapat számára az Európa-bajnoki selejtezősorozat hazai pályán, ugyancsak a szerbek ellen folytatódik október 14-én. Érdemes lesz majd ekkor is követni az élő futball eredmények alakulását, mert izgalmasnak ígérkezik a folytatás!

Willi Orbán eldöntötte

Szögezzük le: a magyar labdarúgó-válogatott közel sem esélyesként utazott el a szerbek elleni meccsre, Belgrádba. Az ellenfélnél jó pár nemzetközi klasszis szerepelt a keretben, elég csak Nemanja Gudelj (Sevilla), Nemanja Makszimovics (Getafe), Filip Kosztics (Juventus), Dusan Tadics (Fenerbahce), Szergej Milinkovics-Szavics (al-Hilal), Alekszandar Mitrovics (al-Hilal), Dusan Vlahovics (Juventus) vagy éppen Luka Jovics (Fiorentina) nevét említeni. A magyar csapatban Szoboszlai Dominik volt ezúttal is a legmagasabb szinten jegyzett játékos, ám a Liverpool sztárja mögött kevesebb nívós bajnokságban szereplő futballista sorakozott, mint a szerbeknél. Éppen ezért bravúr a magyar győzelem!

Hogy mi történt? Szalai Attila szerencsétlen öngóljával a hazaiak vezettek, ám még az első félidőben érkezett a Ferencváros elképesztően gólerős támadója, Varga Barnabás, majd az RB Leipzig védője, Willi Orbán, találataikkal pedig sikerült fordítani és 2–1-re győzni. Az Eredmények.com oldal értékelései szerint éppen Orbán volt a magyarok legjobbja 8,1-es pontszámával, megelőzve a neki gólpasszt adó Lang Ádámot (7,9), Sallai Rolandot (7,7), illetve Szoboszlait (7,5) és a remek védéseket bemutató kapust, Dibusz Dénest (7,5).

Mit jelent a siker?

Magyarország jelenleg négy meccsen szerzett 10 pontjával vezeti a csoportját, jobb gólkülönbségével megelőzve az öt meccsen szintén tíz pontot begyűjtő Szerbiát, illetve az öt mérkőzés után nyolcpontos Montenegrót. Az egyaránt két ponttal álló Bulgária és Litvánia kiszállt a versenyből, amely az első két helyért, azaz az Eb-re való kijutásért zajlik.

Ez, azaz a kijutás persze elvárás is már a magyar csapat felé, hiszen 2016-ban, valamint a 2021-re halasztott tornán is szerepelt az együttes. Ide kapcsolódik, hogy a statisztikákkal foglalkozó Gracenote elemzése szerint szinte biztosan összejön a várt siker: a cég 97 százalék esélyt ad jelenleg a magyar csapatnak az egyenes ági kvalifikációra. Ez a szám a szerbek elleni győzelem előtt „csak” 90 százalék volt, azaz a bravúros siker az elemzés szerint is hatalmasat növelt a sanszon. A magyar csapatnál nagyobb esélyességi pontszámot csak Portugália (99,99%), Franciaország (99,95%), Anglia (99,9%), Belgium (99,7%), Ausztria (99,7%), Skócia (99%), Horvátország (99%) és Spanyolország (98%) kapott a teljes selejtezősorozatból. Az Eb-n a házigazda németek automatikusan ott lesznek, míg a tíz csoportból az első két-két válogatott egyesen ágon jut ki. A fennmaradó három hely sorsáról pótselejtező dönt majd.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!