Ugrás a tartalomra

Hejőcsaba sem marad ki a fejlesztésekből

Balogh Csilla
Utoljára módosítva
2024. június 05. szerda 22:53
Csaknem kétszázmillió forint értékben újul meg Hejőcsaba központja.
Fotók: Horváth Csongor

Szopkó Tibor alpolgármester és Borkuti László, a városrész önkormányzati képviselője (Velünk a Város) szerdán tájékoztatta portálunkat a hejőcsabai fejlesztésekről.

A négysávos út mentén fekvő műemléki gyógyszertár környezetének fejlesztése az 5,1 milliárdos Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Plusz Program keretein belül valósul majd meg csaknem 200 millió forint értékben. Szopkó Tibor elmondta, hogy a Hejő patak partján hiánypótló szabadidős tevékenységre alkalmas park létesül.
 

– Bár a fejlesztés nem terjed ki a magánkézben lévő gyógyszertár épületére, de a városvezetés arra számít, hogy a tulajdonos felújítja majd az épületet, ám ha ez mégsem történne meg, akkor az önkormányzat saját forrásból oldja meg az épület sorsát – jelentette be az alpolgármester. Majd így fogalmazott: a munka előkészítését az önkormányzat befejezte, az államnál pattog a labda, reálisan nézve azt lehet mondani, hogy az első kapavágás 2025 harmadik vagy negyedik negyedévében kezdődhet el ezen a területen.

Fotó: MMJV Polgármesteri Hivatal

Borkuti László emlékeztetett, hogy 2019-ben azzal a szándékkal jelentkezett képviselőnek, hogy azok a városrészek, amelyek Miskolc a ’70-es évek végén történő egy kerületté nyilvánításával elveszítették önállóságukat, visszaszerezzék egykori identitásukat és „patinájukat”. Mint mondta, a képviselői fogadalmai között szerepelt, hogy Hejőcsaba és Görömböly városközpontjait fejleszteni kell. Ismertetése szerint Hejőcsaba szolgáltató városrész volt, majd a Cementgyár és a Cementipari Gépjavító megépülésével ipari jellegűvé vált, és amikor a két nagyvállalat megszűnt, Hejőcsaba végleg elveszítette identitását. Ezen változtatna a településrészi központok rendbetétele és felújítása. – Ezért ezt a területet a környezet rekultiválásával és reorganizációjával a városrész központjává szeretnénk varázsolni, amely mintegy zöldfolyosóként egészen a Gárdonyi Géza Művelődési Házig húzódna – hangsúlyozta az önkormányzati képviselő. 

Miskolcon összesen 16 településrészben újulnak meg a közterületek, amelyek az ott élők kikapcsolódásához és a kulturált környezethez járulnak hozzá. 

Olvasnivaló