Ugrás a tartalomra

Új honfoglalásként veheti birtokba a lakosság a megújuló Honfoglalás Parkot

Detzky Anna
Utoljára módosítva
2024. június 06. csütörtök 13:31
Futókört, kutyafuttatót, megújult játszóteret, kondiparkot, futballpályát és szalonnasütőt kap Berekalja közterülete.
Varga Andrea Klára és Szopkó Tibor alpolgármesterek tartottak sajtótájékoztatót a parkban / Fotók: Horváth Csongor

A városrészi központok fejlesztésének részeként számos közterületet újítanak fel Miskolcon a TOP Plusz uniós pályázati rendszer keretében. Tervezett beruházási helyszín a többi közt Miskolc diósgyőri városrésze is. Az alig néhány évtizedes történelemre visszatekintő berekaljai lakóövezet nagyméretű és kedvelt közterülete a Honfoglalás park. Ez alapvetően megfelel a vele szemben támasztott elvárásoknak. Azonban néhány átalakítás javíthatja a használhatóságát, többek között az aktív rekreációs zöldterületek fejlesztése, a játszótér felújítása és ivókút kiépítése – számolt be közleményben Miskolc Polgármesteri Kabinetjének Sajtó-, Kommunikációs és Városmarketing Osztálya. 

A játszótér felújításának látványterve a Honfoglalás parkban

A részletekről Szopkó Tibor, Miskolc alpolgármestere és Varga Andrea Klára, Miskolc alpolgármestere, a terület önkormányzati képviselője tartott sajtótájékoztatót a helyszínen szerda délután. 

Emberközeli fejlesztések

„A város történelmileg úgy vált nagy Miskolccá, hogy számos olyan városrésze van, ahol még megtartották az ott élők az eredeti identitásukat is. Tehát egyszerre büszke berekaljaiak, hejőcsabaiak, vagy majláthaik és emellett miskolciak. Lényeges, hogy bármely városrészben élők egyenlő mértékben jussanak hozzá bizonyos szolgáltatásokhoz és a köztereket hasonló módon tudjunk használni” – magyarázta Szopkó Tibor, Miskolc alpolgármestere. 

A gyerekek közösen használják a játékokat a játszótéren

„A város földrajzi elhelyezkedéséből fakadóan kiemelt fontosságú volt számunkra, hogy a TOP Plusz programból emberközeli, fenntartható, szigetszerű fejlesztéseket valósítsunk meg és ne gigaberuházásokat. Ezek egész koncepciót adtak ki a decemberben elfogadott Fenntartható Városrészi Stratégia és a részeként elfogadott konkrét programterv kapcsán. A tervezési folyamatnak fontos alapelve volt a részvételiség, amit Varga Andrea Klára alpolgármester hitelesen képviselt és irányított” – fejtette ki. 

Jövőre lesz szerződéskötés

Szopkó Tibor elmondta, hogy nagyságrendileg 5,1 milliárd forintnyi becsült forrást különítettek el a tizenhat városrészi központ fejlesztésére, a közel 32 milliárd forintos TOP Plusz programból. Kiemelte, hogy ez azért lényeges, mert manapság szinte csak az európai uniós források azok, amelyeket látható mértékben fel tudnak használni az önkormányzatok. 

A parkban ültetett fák mostanra gyönyörű fasorrá növekedtek

Tudatta, hogy a megtervezett projektek szerződéskötése 2025-ben várható. Mivel ezek az Európai Unió által utófinanszírozott projektek, ezért jövő év harmadik-negyedik negyedében írhatják csak alá a szerződéseket. 

A lakosság is támogatja

„Nagyon erős az itt élők kötődése a Honfoglalás parkhoz. Körülbelül 30 évvel ezelőtt, amikor ideköltöztünk, ez még lápos terület volt. Az akkori helyi képviselőnek volt az ötlete, hogy ide egy parkot kellene kialakítani. Az itt élő erős civil közösség F. Tóth Géza vezetésével odaállt a kezdeményezés mellé” – számolt be Varga Andrea Klára alpolgármester, a terület önkormányzati képviselője. 

„A kilencvenes évek elején ültettük azokat a fákat, amelyek mára terebélyessé nőttek, ligetet képeznek és a parknak árnyékot adnak.  A családok pedig örökbe fogadták a fákat, amelyeket a saját kezükkel ültettek. Ez azt jelentette, hogy maguk gondozták őket és a tereprendezést is elvégezték” – fűzte hozzá. Hozzátette, hogy mérések igazolták, hogy a fáknak köszönhetően egy forró nyári napon a terület 4-5 fokkal alacsonyabb hőmérsékletű, mint a városnak bármely más területe. 

A megújuló Honfoglalás park látványterve

Kifejtette, hogy a liget jelenlegi megújulása tartalmazza: a játszótér eszközeinek cseréjét, a másik oldalon található szalonnasütő és pihenőrész, valamint a fűvel belepett salakos focipálya megújítását. Futókör épül, megújul a kondipark és mögötte kutyafuttatót alakítanak ki. Mindez bruttó 220 millió forint körüli beruházást jelent ezen az óriási területen. 

Közösségi tervezéssel

„Ebben a városrészben volt a legnagyobb érdeklődés a közösségi tervezésre. Több alkalommal beszélgettünk az emberekkel. Először a javaslataikat mondták el, aztán bemutattuk az elkészült terveket, amelyeket véleményeztek. Most pedig türelmetlenül várják magát a fejlesztést” – részletezte Varga Andrea Klára.

A szalonnasütő is megújul

„Azt gondolom, hogy ez egy nagyon jól sikerült közösségi tervezés. Ennek eredményeként olyan funkciókat sikerült a parkba beletervezni, amelyek mindenkinek a megelégedésére szolgálnak majd. A kivitelezéshez az előkészületeket megtettük, amihez már csak a forrásokat kell megvárnunk. Ezt követően tudjuk elindítani a közbeszerzést és a beruházásokat” – osztotta meg. 

Olvasnivaló