Ugrás a tartalomra

Magyarország: gazdasági okok miatt zárva

minap.hu / g7.hu
Utoljára módosítva
2023. június 02. péntek 12:10
Az elmúlt hetek-hónapok statisztikai adatai szinte kivétel nélkül arra utalnak, hogy a magyar gazdaság egy olyan negatív spirálba sodródik, amelynek fő közvetlen oka a kereslet bezuhanása - írja a g7.hu.

Számokban:

- Január és március között a kiskereskedelmi forgalom volumene éves szinten 9,5 százalékkal csökkent – a lakosság jelentősen visszafogta a bolti költéseit.

- A turizmusból ugyanezen időszakban eltűnt a magyar vendégéjszakák 9,6 százaléka, ezt a külföldiek 15 százalékos növekedése épphogy ellensúlyozta, de mivel ők jellemzően Budapestre koncentrálódnak, a vidék bajban van.

- A magyar építőipari vállalkozásoknak március végén 27,9 százalékkal kevesebb megrendelésük volt, mint egy évvel korábban.

- Ahogy a Portfolio nemrég bemutatta, a vendéglátásban is hasonló a helyzet, az egységek száma 2022 végére 40 ezer alá csökkent, holott a 2010-es évek elején még 50 ezer felett volt. A csődhullám közvetlen oka, hogy a magas árak miatt nincs elég vendég.

- A KSH adatai szerint a cégek is befékezték a beruházásaikat, ezek volumene az első negyedévben 2,8 százalékkal csökkent.

Felülnézet:

- A hónapok óta Európa-rekorder magas infláció megeszi a lakossági, de részben a céges vásárlóerőt is, emiatt bezuhan a kereslet, ami csődökhöz és bezárásokhoz vezet. (Ennek látványos jeleit egyébként már hónapokkal ezelőtt is láttuk például a budapesti Nagykörúton.)

- Csalóka a kép, mert az infláció miatt sok statisztika értékben emelkedést mutat, a problémát azonban a volumen számai mutatják, amelyek rendre visszaesést jeleznek.

- Nem jönnek az uniós pénzek, sőt egyelőre nem is látszik, hogy sínen lennének a tárgyalások.

- Ráadásul az állami megrendeléseket is satufékezték, ami egész ágazatoktól vesz el forrást – ezt nemrég a Telex mutatta be vállalati sztorikon keresztül.

- A keresetek messze nem emelkednek olyan mértékben, hogy a jövedelmek reálértéke ne csökkenjen.

Alulnézet: A magyar jövedelmek európai összehasonlításban eleve alacsonyak, és most a reálértékük erről az alacsony szintről 6,9 százalékkal esett. Ehhez képest például a német reáljövedelmek tavaly egy nettó értékben körülbelül 2,5-3-szoros átlagos szintről csak 2,3 százalékkal csökkentek.

A magyarnál stabilabb gazdasági alapokon álló és az állami kiadásokat kevésbé hektikusan mozgató (és uniós forrásokhoz hozzáférő) országokban ezért a problémát a lakosság és a vállalkozók is kevésbé érzékelik.

A kedvezőtlen folyamatokat országos szinten csak az ipar tudja többé-kevésbé ellensúlyozni, de annak is csak bizonyos exportképes ágazatai (járműgyártás) mutatnak jobb számokat. Január és március között összességében az ipari termelés volumene is csökkent 3,1 százalékkal, de ezen belül a hazai értékesítés 15,2 százalékkal zuhant, éves összehasonlításban - olvasható a gazdasági portál minapi cikkében

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!