Ugrás a tartalomra

Megtalálták a közös hangot

Nagy-Hankó Krisztina
Utoljára módosítva
2024. március 30. szombat 14:02
A miskolci főutca tisztaságáról, zöldítéséről és a közbiztonságáról beszélgetett Spilman Nóra szerkesztő-műsorvezető és Szopkó Tibor, Miskolc alpolgármestere a Miskolc Televízió pénteki Kilátó című közéleti magazin műsorában.
Fotók: Mocsári László


A miskolci belvárosról a lakosok és a turisták is véleményt formálnak, hiszen az emberek hajlamosak a belváros állapota alapján megítélni az egész város képét – mondta Szopkó Tibor. Kulcskérdés, hogy mit látnak az emberek a belvárosban, ha azt látják, hogy kiürül a főutca, az rossz, de ha azt látják, hogy az önkormányzat meg tudja állítani ezeket a trendeket, az jó. A trendfordulóra tudott reagálni a Miskolc Holding Zrt., hiszen ebben az évben már kilenc új bérleti szerződést kötöttek meg. A fluktuáció ellenére mégis csak vonzó célpont lehet a kereskedőknek, vendéglátósoknak és szolgáltatóknak a miskolci belváros – hangoztatta az alpolgármester.

A párbeszéd kiemelt feladata a mindenkori városvezetésnek, hogy ne csak kiadja az üzlethelyiségeket, hanem kapcsolatot is tartson a bérlőkkel. Az elmúlt években szisztematikusan szólították meg különböző módokon a belvárosi üzlettulajdonosokat. Néhány hete egy telt házas fórumon találkoztak, ahol a cégek képviselői elmondhatták, mik a problémáik, melyek a jó gyakorlatok, amelyeket megosztanának társaikkal és milyen ötleteik vannak a belváros szépítésére, fejlesztésére. 

A találkozón megoldás keresési céllal fordultak az önkormányzat felé a belvárosban üzletet fenntartók. A fórum célja az volt, hogy konkrét lépések történjenek. Időpontja még a Kocsonyafesztivál előtt volt, így már a rendezvény szervezésekor is be tudtak emelni néhány megfogalmazott ötletet. 



Zöldnövények kihelyezése 

Az elmúlt években azt kérték a belvárosi üzlettulajdonosoktól, hogy zöldítsék közösen a sétálóutcát. Kihelyezhetnek a kirakatuk elé növényeket, amelyért azonban eddig közterülethasználati díjat kellett fizetniük a vállalkozóknak, amelyet problémaként fogalmaztak meg. Ezért az alpolgármester azt kérte a város jegyzőjétől, hogy a következő közgyűlésre készítsen el egy rendeletmódosítás tervezetet, amely ezt a kérdést rendezi. Hiszen ha valaki az önkormányzat kérésére zöldíti a belvárost, akkor az ne fizessen azért a pár négyzetméterért, ahová elhelyezi a növényeket. Ez fontos gesztus annak érdekében, hogy megtalálják a közös hangot. 

Több rendész a belvárosban

Jogos felvetések érkeztek még a köztisztasággal kapcsolatban, aminek megoldására még több forrást biztosít az önkormányzat a jövőben. A közbiztonság kérdését is felvetették, mert megsokasodtak az agresszív kéregetők, akik még az üzletekbe is bemennek, illetve a vendéglátóhelyek teraszain zaklatják a vendégeket. Ezért 3,2 millió forintot elkülönítenek túlóra pénzre, melyet a rendészek kapnak meg, hogy folyamatosan jelen legyenek a belvárosban. Így a tavalyi turistaszezonban markánsan jelentkező probléma idén már kevésbé lesz látványos, ha megoldani teljesen nem is tudják, de enyhíthetnek rajta – hangsúlyozta az alpolgármester. 

Mivel sikeres volt a fórum több szempontból is, ezért a párbeszédet szeretnék a jövőben is folytatni. Tehát tervezik egy következő alkalom megszervezését és kibővített körben megszólítani a belvárosi partnereiket. Szopkó Tibor kiemelte: mindenki érdeke az, hogy a belváros egyre szebb, modernebb, zöldebb, illetve biztonságosabb legyen. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!