Ugrás a tartalomra

Megvédjük az Avast – azonnali intézkedések a városrészben

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. március 29. szerda 08:56
Illegális beköltözők, randalírozás, szemetelés – ilyen és ehhez hasonló jelzések érkeztek az elmúlt időszakban a miskolci önkormányzathoz a történelmi Avas városrészből. Egyrészt az ottélők, a helyi pincetulajdonosok panaszkodtak, illetve a már csaknem két éve életre hívott hegygazda-rendszeren keresztül is észlelte a városvezetés a problémát. A problémát, amely azonnali intézkedéseket vont maga után, annak ellenére, hogy a városnak nincs meg a teljes jogköre arra, hogy szankcionálja az együttélés szabályait betartani nem tudó lakókat, erre a Kormányhivatal hivatott. Csakúgy, mint arra, hogy kellőképpen megvizsgálja, hova, milyen körülmények közé ad ki lakcímkártyát. 
Fotók: Horváth Csongor

A történelmi Avas kiemelt fejlesztési területe a városnak, a közelmúltban jelentette be Veres Pál polgármester a Kilátó Restart programot, amelynek keretében megújul az idén hatvanéves kilátó, valamint az Avas tető teljes egészében. Tavaly a Horváth-tetőn lévő szabadidőparkot vehették birtokba a miskolciak, és szinte azonnal a város egyik legkedveltebb parkjává, játszóterévé vált. Ezeken kívül a csapadékvíz-elvezetését is kiépítették a városrészben. Mindezek jól mutatják, milyen fontos, kiemelt turisztikai területe Miskolcnak az Avas. S, hogy az évtizedek óta méltatlanul elhanyagolt városrész fejlesztését mennyire komolyan gondolja a városvezetés. Olyannyira, hogy közelkét évvel két hegygazdát is kinevezett az Avas élére a polgármester. Magyar László és Jacsó Pál igazi gazdái lettek a területnek, folyamatosan jelzik az Avas problémáit, szemétszedést szerveznek, gondos gazdaként felügyelik a területet. 

Nekik köszönhető, hogy a beköltözőkről és arról, hogy több család nem tartja be az együttélés szabályait, első kézből értesült a városvezetés. Ezért Szopkó Tibor alpolgármester egyeztetést hívott össze kedden, ahol azonnali intézkedések születtek a helyzet kezelésére. 

Az alpolgármester egy ingatlankataszter elkészítését kérte a hegygazdáktól, amely a tulajdoni viszonyok rendezéséhez, a terület feltérképezéséhez jelent segítséget. Ezen túl a Kormányhivatal felé is élnek jelzéssel, hiszen közegészségügyi témában ők hivatottak eljárni. Az önkormányzat nem szankcionálhat, de a hatóságok igen – mondta lapunknak az alpolgármester, hozzátéve, hogy felhívhatják a beköltözők, az ingatlantulajdonosok figyelmét a jó karbantartási kötelezettségükre, azaz, hogy a tulajdonjoggal kötelezettségek is járnak. 

Az önkormányzat jogköre tehát véges, de amit saját hatáskörén belül meg tud tenni, azt megteszi – fogalmazott Szopkó Tibor. „A MIÖR munkatársai már most is többször járőröznek az avasi városrészben, a mezőőrök már jelen vannak, de a jövőben még fokozottabb jelenlétet kértem tőlük” – hangsúlyozta az alpolgármester. 

Azt is megtudtuk, szemétszállításra, nagyszabású szemétszedési akcióra is sor kerül az Avason, hogy az oda látogatókat tisztaság, megfelelő körülmények fogadhassák. Valamint – sorolta Szopkó Tibor – a hegygazdák a civilek összefogására is számítanak, és egyeztetnek a nemzetiségi önkormányzat vezetőivel is. Fontos – húzta alá az alpolgármester -, hogy az áprilisi közgyűlés elé kerül az az előterjesztés, amely a kamerák kihelyezéséről szól. Ezek üzembehelyezése is erősítheti a közbiztonságot, visszatartó erő lehet a randalírozókkal szemben. 

Nekünk valóban fontos az Avas, nem csak beszélünk róla, hanem az elmúlt években elindított fejlesztések által teszünk is érte – hangsúlyozta az alpolgármester. Több milliárd forintból fejlesztjük a területet, egyik turisztikai célpontunkért tekintünk rá, nem hagyhatjuk és nem hagyjuk, hogy valakik rossz hírét keltsék, hogy valakik, a nem megfelelő életmódjukkal lerombolják azt a munkát, azt az erőfeszítést, amelyet az Avasért teszünk. Megvédjük az Avast! – tette hozzá. 

További hírek

Olvasnivaló