Ugrás a tartalomra

Miskolcra is sokan „menekülnek” a húsvét elől

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2023. március 25. szombat 12:43
Az országos felmérések azt mutatják, hogy a magyarok az érezhető recesszió ellenére is szeretnek szállodákban pihenni a húsvéti hosszú hétvégén.
Fotók: Mocsári László

A szállásipar is kezd magához térni a covid okozta sokkból, a nagyobb foglalási oldalak adatai szerint a foglalások lassan újra megközelítik a járványt megelőző utolsó év számait. Annak ellenére tér vissza az élet az ágazatba, hogy a családok kiadásai az infláció és a rezsiárak emelkedése miatt a sokszorosára növekedtek.

Az előttünk álló, péntektől hétfőig tartó munkaszünet talán még inkább kiemelt turisztikai időszaknak számít, mint a többi hosszúhétvége. Ennek egyik oka, hogy a többség az utóbbi években menekül a húsvét, és az azzal járó készülődés elől. Mentsvárnak pedig ismét sokan választották a borsodi vármegyeszékhelyt.

- Miskolcnak négy olyan városrésze van, ami nagyon sok turisztikai attrakcióval rendelkezik, ezért tudunk kinti, illetve benti programokat kínálni, az év bármely szakában is érkezzenek hozzánk turisták. Gazdag a város programkínálata, tavasszal a Bükk is mindig kiváló célpontja a kirándulásoknak, ráadásul márciusban van a barlangok hónapja is – mondta a Miskolc Televízió stábjának a hosszú hétvége kapcsán Tóth-Bodnár Krisztina, a MIDMAR Kft. termékfejlesztési és marketingvezetője.

Aki utolsó pillanatban dönt úgy, hogy Miskolcon szeretné tölteni a négynapos hétvégét, annak kicsit könnyebb lesz választani, mintha néhány héttel ezelőtt foglalt volna, sok helyen ugyanis már kitették a virtuális „teltház” táblát. Cikkünk születésének időpontjában 35 miskolci hotel, szálló panzió és apartman ház várta még vendégeit a legnagyobb magyar szálláskereső oldal adatai szerint.

Ahány hely, annyi foglalás

Bár Miskolc nem mondható megapolisznak, a foglalások mégis másképp alakulnak a különböző városrészek szempontjából.

- Nagyjából 80 százalékos a telítettségünk jelenleg. Azok a szobáink, amik még foglalhatóak, többnyire egyágyasok, tehát nem alkalmasak nagycsaládosok számára, inkább olyanok szoktak ilyet foglalni, akik egyedül, például munkaügyben érkeznek a városba – beszélt a hosszú hétvége számairól Poroszkai Csaba, az Öreg Miskolcz Hotel és Étterem tulajdonosa.

- Általánosságban elmondható, hogy nálunk a belvárosban másképp alakulnak a foglalások, mint Lillafüreden, vagy Tapolcán: hétvégén és ünnepnapokon szokott rosszabb lenni a kihasználtságunk, hétköznap pedig jobban alakulnak a számok. Ez viszont nem vonatkozik az olyan ünnepekre, mint a húsvét, ilyenkor ugyanis rendre kiadjuk a többágyas szobáinkat – mondta lapunknak Poroszkai Csaba, aki szerint a járvány előtti időszakhoz mérve náluk még kicsit gyérebb a forgalom, de láthatóan javuló tendenciát mutat ez az év. Miskolctapolcára főként kikapcsolódni érkeznek a turisták.

- A március nem tartozik az acélosabb hónapok közé nálunk, inkább május-június környékén indulnak be a foglalások. A hosszúhétvége azonban átírja ezt a szabályt – részletezte Ivacs Lajos, a miskolctapolcai Hotel Aurora igazgatója, aki hangsúlyozta, hogy a látogatottságuk nagymértékben függ attól is, hogy mi lesz a környékbeli turisztikai attrakciók sorsa.

- Ha befejeződnek a csónakázó tó körüli fejlesztések, úgy hiszem, nagyobb lesz az érdeklődés a városrész iránt, azonban a fürdők sorsa az, ami meghatározza majd, hogy a miskolctapolcai turizmus milyen szintet ér el az idén – fogalmazott Ivacs Lajos.
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!