Ugrás a tartalomra

Rövidre zárta az együttműködést a Google a Huawei óriásvállalattal

hirado.hu
Utoljára módosítva
2019. május 21. kedd 14:00
A Google rövidre zárta a Huawei óriásvállalattal az együttműködést, minden szolgáltatását és alkalmazását letiltotta az Androidon.
Képünk csak illusztráció!

A felhasználók, akik már vásároltak Huawei készüléket, továbbra is használhatják a Google Play és Google Play Protectet – tette közzé a Reuters. Azt ígérték, a jelenlegi felhasználók nem fognak sérülni. 

Csütörtökön az Amerika Egyesült Államok kereskedelmi minisztériuma kémkedéssel vádolta meg a kínai Huaweit és további 70 leányvállalatát. Korábban az ügynökség a Google közleményére hivatkozva elmondta, az amerikai cég átmenetileg leállította az együttműködést a Huawei óriásvállalattal, amiért az tiltó listára került az Egyesült Államokban.

A Huawei termékein idővel nem fog frissülni az Android operációs rendszere, majd a gyártó többi okostelefon generációinál egyáltalán nem lesz hozzáférés a Google szolgáltatásaihoz. 

A vállalat hozzátette: próbálják megoldani az amerikai hatóságok által létrehozott problémát. Más részletet egyelőre nem közöltek.

Később a Bloomberg hírügynökség közzétette, hogy az informatika területén dolgozó amerikai cégek, mint a Broadcom Limited, Xilinx, Qualcomm és az Intel, felfüggesztették a kínai Huawei szoftver- és chipellátását. 

További nagyobb informatikai vállalatok is megszakították a Huawei szoftver-, illetve hardverellátását. Köztük az Intel, a Qualcomm, a Xilinx és a Broadcom. Ezeknek az intézkedéseknek köszönhetően Kína elhalaszthatja az 5G-s hálózatok elindítását a korlátozások megszüntetéséig, mivel a Huawei nagymértékben függ az amerikai chipgyártóktól.

Ez vélhetőleg sok évre visszalöki Kínát a mobilhálózatok fejlődése terén. A nagyobb bajt az jelentheti, hogy Kína még háborús cselekményként is tekinthet a történtekre. A Huawei egyébként már tavaly november óta hivatalosan is dolgozik a saját fejlesztésű operációs rendszerén, a Kirin OS-n.

További hírek

Olvasnivaló