Ugrás a tartalomra

Virágok Vilmának a víz világnapján

Bacsó István
Utoljára módosítva
2023. március 22. szerda 20:23
Tavaszi virágültetésen vettek részt a perecesi óvodások a Vilma-forrásnál a víz világnapján, ahová immár hagyományosan a választókerület önkormányzati képviselője, Bazin Levente szállítja az új virágokat. 
Fotók: Mocsári László

Az önkormányzati képviselő elmondta, hogy már harmadik éve, minden tavasszal kijönnek a Vilma-forráshoz a Vadász úti óvodával, hogy felfrissítsék, új virágokkal ültessék be az ott található két virágládát és a Vilma szobor talapzatánál lévő kis kertecskét.
Így történt ez most is, kellemes, márciusi napsütésben, ami éppen ideális a tavaszi ültetéshez. A tizennégy lelkes óvodás, némi felnőtt segédlettel, színes lapátokkal lazította fel a földet a két virágládában, aztán a fúrt lukakba begyömöszölték a szebbnél szebb növények gyökereit, amit egy alapos öntözés követett, stílusosan magából a Vilma-forrásból, a kis színes vödreikkel odaszállított vízzel. 

Bazin Levente szerint az ültetések célja nem csak az, hogy szebbé tegyék vele Perecesnek ezt az emblematikus színhelyét, hanem legalább ilyen fontos az is, hogy a munkában való részvétellel felhívják az apróságok figyelmét a természet fontosságára, a növények ápolására, megóvására és a környezetünk szebbé tételére. 

„Harmadik éve ültetünk virágokat együtt az óvodásokkal és tesszük rendbe a forrás környezetét itt Perecesen. Kezdetben sár, bozótos volt a Vilma-forrás mellett, kopott padokkal és emlékművel, mára a meghosszabbított járda mentén virágládák, talajtakaró cserjék, rendezett környezet várja a forráshoz érkezőket. A tavalyi évben a forrás burkolatát is márványra cserélték. A helyi polgárőrökkel és a Városgazdával együtt szépítettük meg a Vilma-forrás környezetét” – ismertette a képviselő. 

Hozzátette: „A ma reggelt a piacon kezdtem, megvettem a virágokat, hogy most, a víz világnapján, idén is közösen ültethessük el azokat. Az ENSZ közgyűlésének határozata alapján a mai napon éppen 30 éve ünnepelhetjük a víz világnapját. Ez a nap tökéletesen alkalmas arra, hogy az óvodásoknak megmutassuk, milyen kincs számunkra a víz és a környezetünk. Különösen itt Magyarországon, ahol ma még a földrajzi és éghajlati adottságok lehetővé teszik, hogy édesvíz folyjék a csapokból. Ez óriási érték, amit meg kell őriznünk” – mondta. Bazin Leventétől megtudtuk, hogy a városrészek virágosítása idén is meg fog történni, Perecesen és Bulgárföldön is fákat ültettek, legközelebb a muskátlik kihelyezésével folytatódik a munka, amelyek az útmenti oszlopokat fogják díszíteni.

„Harmadszor jövünk ki a képviselő úrral és a gyerekekkel a víz világnapján virágokat ültetni, ezért lehet azt mondani, hogy már hagyománnyá nőtte ki magát az esemény. Minden évben a Vilma-forrásnál ünnepeljük - az időjárástól függően - a víz világnapját vagy kicsit később a Föld világnapját. Tavaly például szemerkélő esőben folyt a munka. A virágládákba és a szobor előtti ágyásba ültetjük el a képviselő úr által felajánlott különböző virágokat. Előtte a szemetet is összeszedjük a gyerekekkel. Fontos, hogy ők is gondozzák ezeket a növényeket, ha jönnek például erre, akkor szépen meglocsolják és vigyáznak rájuk, hiszen ezeket ők ültették” – avat be Szabó Andrea Éva a Vadász úti tagóvoda (MIÓVI) tagintézményvezetője, aki szerint az óvodai nevelésnek is része a környezettudatosság, bent és az óvoda kertjében is rendszeresen segítenek a virágok, bokrok, fák elültetésében a gyerekek.

A virágültetésről még több fotó a galériában: Kattints a képre!

További hírek

Olvasnivaló