Ugrás a tartalomra

Medveotthonba került a Balatonból kifogott aligátorteknős

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. augusztus 06. kedd 11:48
Veresegyházán találtak helyet a csatornafedél nagyságú, veszélyes jövevénynek.

Korábban mi is megírtuk, hogy harapós teknőst találtak a Balatonban, Balatonőszöd és Balatonszárszó között fogta ki egy horgász. A fajta nagyobb korában az emberre is veszélyes lehet, de nem ez az egyetlen dolog, ami miatt tartani lehet tőle. Annak is utánajártunk, hogy a csatornafedél nagyságú, veszélyes aligátorteknős Magyarországon is képes-e szaporodni. A válasz: miazhogy!

- Az utóbbi négy-öt évben hazánk folyóiból, patakjaiból, tavaiból személy szerint én 17 darab aligátorteknőst fogtam ki. Mivel az állatfaj nem őshonos Magyarországon, bizonyos, hogy ezeket az egyedeket mind magángyűjtők tartották. Több, mint valószínű, hogy engedély nélkül, mert nem volt bennük chip – nyilatkozta portálunknak Both Zoltán vadállatbefogó.

A Balatonból kipecázott példányt a a Veresegyházi Medveotthonba helyezik át - írja a Sonline. A veszélyes állatot kifogó horgász először a kőröshegyi Teknősparkba szállította szokatlan "zsákmányát", de mivel ott teltház van, hosszú távon új helyet kellett találni a teknősnek, így került végül Veresegyházra.

A Medveotthonban, ahol tulajdonképpen vadaspark, nyolc másik aligátorteknős mellé helyezték el a Balatonnál befogott példányt. A parkban azt is bemutatják, milyen károkat okozhatnak ezek az invazív állatok. Az aligátorteknősök jelenléte ugyanis nem csupán a természetes élővilágra jelent veszélyt, hanem az emberekre is, ezért fontos, hogy megfelelően kezeljék őket, írja a portál.

- Az aligátorteknősök gyorsak, agresszívek, és komoly sérüléseket okozhatnak az embereknek is. Az őshonos mocsári teknősökkel szemben jóval nagyobbra nőnek és kiszorítják őket természetes élőhelyükről. Ezen felül ne legyenek illúzióink, ha fürdőzés közben véletlenül rálépünk egy ilyen teknősre a tó medrében, vagy megpróbáljuk megfogni, az állat biztosan támadni fog – mondta Horváth László főállatgondozó a somogyi hírportálnak.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!