Ugrás a tartalomra

A palacsintagyáros Csikó

Szántó István
Utoljára módosítva
2021. október 03. vasárnap 09:46
Fischer Imi, gyerekkori barátom – úgy jó fél évszázaddal ezelőtt – jelessel vizsgázott a soproni vendéglátó-ipari technikumban. Mesélte, mázlija volt, palacsintasütésből kellett bizonyítania. Mondtam, hiszem, ha látom. Ki is provokáltam, hogy másnap a mi lottóházi kiskonyhánkban, privát pótvizsgát tegyen a kedvünkre.

Volt liszt, tej, szódavíz és étolaj, sőt még egy erre való serpenyőnk is. Imi nagy svunggal kezdte, a sercegő olajon finoman terítette el a tésztának való misungot. Majd kezdődött a dobálás. Mint a nagyok, a levegőben próbálja a palacsintát megfordítani. Minden harmadik a serpenyőben landolt, de bőven jutott az egyoldalasból a gáztűzhelyre is. Végül nem bíbelődtünk a töltögetéssel, a tésztadarabokkal, tunkoltuk a lekvárba. Ám innentől a kedvenc desszertem csak a feleségem palacsintája. Mérettől, s tölteléktől függetlenül pedig a kezdő porcióm négytől hatig terjed ebből a finomságból.

Talán ennek a speciális gasztronómiai vonzalmamnak köszönhető, hogy első látásra kiszúrom, hogy egy Miskolchoz közeli községben megalkottak egy palacsintagyártó masinát. Rögtön eldöntöm, a mestert és a gépét látni akarom. Első körben megtudom, Vitéz István – közismert becenevén Csikó – nem egy egyszerű életművész. Lakatosként dolgozott Franciaországban, ahol egy motoros balesetben elvesztette az egyik lábát, de ez nem akadályozta meg abban, hogy ismét két keréken száguldozzon. Szerencsétlenségére így a másik lábát is amputálták. Mások ilyen helyzetben összeroppannak. Pista viszont nem ez a fajta. Bár tolókocsiba kényszerült, és egy külterületi kis házban húzza meg magát, de az élet- és alkotókedve töretlen. Kezdetben önmaga szórakoztatására kezdett bele a palacsintagyártó- szerkezet megalkotásába. Tanulmányozta az ehhez hasonló 50-60 millió forintos berendezéseket, majd alig másfél millióból készített egy saját tervezésűt. Elmondta, olyan 15-20 liter tejből egyszerre akár 180-200 palacsintát süthet. Egy pillanatig se kérettem magam, amikor vasárnap délutánra vidéki prezentációra hívott.

Legjobbkor érkezünk, éppen a két nagy henger hevítését végzik. A mester már gondosan olajozza a sütőfelületet. Felettük egy vödörnyi tésztának való vár a lecsurgatásra. Alig öt percbe telik a gázpalackok beszabályozása, s a 12 voltos hajtómotor sebességének beállítása. A legalább egy méternyi palacsinta elsőre nem akarja a jót, ebből lehetne császármorzsa, de minek, amikor háromutcányi gyereksereg sündörög köröttünk. S még a kutyáknak is jut a csemegéből.

A palacsintagyár kitelepülésére pillanatokon belül benépesül a sajószögedi Dózsa György utca sarka. Csikó mester, nagyüzemi palacsintagyáros bohókás kalapján valamilyen régi motorosszemüveg és néhány apró fogaskerék jelzi, spontán búcsúba keveredtünk. Barátnője a gép mellett állva, ollóval vagdossa le a 25 centis kocka palacsintákat. Közben hárman töltögetik, de még így is elmaradnak a gép teljesítményétől. Kiszámoltam, a mesteren kívül még legalább öttagú személyzetre van szükség a flottul menő kiszolgáláshoz. Ne feledjem, a kakaós, mogyorókrémes, fahéjas-almás változat mellett a házi baracklekváros vitte a prímet.

Tessék elképzelni, hogy alig egy óra elteltével az utca mindhárom sarkából ötvenméteres sorokban állnak a vasárnapi desszertért. A mester és a személyzet közösen kínálgatják a palacsintát. Tessék választani, gyorsan, míg meleg! Nem érdemes szégyenlősködni, de tolakodni sem, mindenkinek annyi jut, amennyit csak megbír enni. S még csomagolnak is.

A körszakállas, szemüveges Vitéz István örül a sikernek. Mondja, ezek a jótékonysági akciók éltetik, feldobják. Egyelőre nem akar vállalkozást, nem szívesen lépne be bármilyen taposómalomba, különben se szorul rá. Ám rövid távon csak rákényszerül. Pontosan egy mobil palacsintagyártó-üzemet tervez, olyan kitelepülőset. Viszont ezután se adja fel az eredeti célját, szeretne barátain, sorstársain, főleg a szerencsétlenül járt motorosokon segíteni. Így ha meghívják egy-egy falunapra vagy búcsúba, továbbra is perselyezik. Adományt gyűjtene a súlyos motorbalesetet szenvedett fiataloknak. Mert Pistának, mindannyiunk Csikójának széles jókedve mellett nagy szíve is van. Nemcsak palacsintagyára…

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!