Ugrás a tartalomra

Széchenyi-díjat vehetett át Kaptay György

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. március 15. szerda 08:46
Magyarország köztársasági elnöke március 15. alkalmából kitüntetéseket adományozott, a Kossuth- és Széchenyi-díjakat hétfőn adták át.

Kaptay György kohómérnök, tanszékvezető egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja Magyarország számára kivételesen értékes tudományos pályafutása, különösen az anyagegyensúlyok, az elektrokémiai szintézis, a határfelületi jelenségek és a nanoanyagok tudományterületén elért eredményei, illetve kiváló oktatói és tudományos kutatói munkája, valamint értékes oktatás- és kutatásszervezői tevékenysége elismeréseként Széchenyi-díjat vehetett át.

Kaptay György kohómérnök, tanszékvezető egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja átveszi a Széchenyi-díjat Novák Katalin köztársasági elnöktől a Kossuth- és Széchenyi-díjak, valamint a Magyar Érdemrend kitüntetéseinek ünnepélyes átadásán az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján rendezett ünnepségen a Parlament kupolacsarnokában március 14-én. Az államfő mellett Orbán Viktor miniszterelnök (b2) és Kövér László, az Országgyűlés elnöke (b3). Fotó: Koszticsák Szilárd, MTI

Kaptay György kohómérnök, egyetemi tanár, akadémikus 1960. március 2-án született Tatabányán. 1984-ben szerzett kohómérnöki oklevelet a Leningrádi Műszaki Egyetem Fizikai Kohászati Karán, 1988-ban lett a műszaki tudományok kandidátusa, 2005-ben az MTA doktora. 2016-ban lett a Magyar Tudományos Akadémia levelező, 2022-ben rendes tagja.

1984-1987 között az MTA ösztöndíjas aspiránsa, 1988-tól a Nehézipari Műszaki Egyetem adjunktusa, 1994-től a Miskolci Egyetem docense volt. 1996-tól 2004-ig a Miskolci Egyetem Fizikai Kémiai Tanszékének tanszékvezetője, 1996-1998 között a Kémiai Intézet intézetigazgatója, 1998 és 2006 között a Kohómérnöki Kar (2000-től az Anyag-és Kohómérnöki Kar, 2004-től a Műszaki Anyagtudományi Kar) dékánja volt, 1999-től egyetemi tanár. 2006-ban a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány Nanotechnológiai Kutatóintézetének (BAY-NANO) intézetalapító igazgatója, 2010-ig a Nanokompozit Osztály vezetője, 2007-2011 között a BAY-NANO tudományos igazgatóhelyettese volt. 2007 óta a Miskolci Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára (Nanotechnológiai Tanszék) és a Bay Zoltán Nonprofit Kft. Szerkezeti és Funkcionális Anyagok kutatócsoportjának vezetője. Szakterülete a metallurgia, az anyagtudomány, a kémiai termodinamika, a határfelületi jelenségek, a nanotudományok, az elektrokémiai szintézis, az anyagmodellek.

Ötszáznál több közleménye jelent meg, négy könyv és száznál több könyvrészlet szerzője, számos hazai és nemzetközi tudományos testület tagja, rangos szakfolyóiratok szerkesztőségi tagja. 1985-ben Fiatal Kutatói Díjban részesült, 1998-ban megkapta a MAB Tudományos Díját, 2006-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjét, 2022-ben Herman Ottó tudományos díjat vehetett át.

Az Index összegyűjtötte az idei díjazottakat, ebből kiderül, hogy Kossuth-nagydíjat kapott ifjabb Sánta Ferenc, a nemzet művésze, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas hegedűművész, prímás.

A Kossuth-díjasok:

Adamis Anna dalszövegíró, költő, előadóművész
Bukta Imre Munkácsy Mihály-díjas képzőművész, érdemes művész
Dráfi Mátyás, Jászai Mari-díjas szlovákiai magyar színművész, színigazgató, érdemes művész
Duba Gyula József Attila-díjas szlovákiai magyar író, szerkesztő, érdemes művész
Kutas László szobrász- és éremművész
Mezei Gábor, Munkácsy Mihály-díjas belsőépítész, bútortervező, érdemes művész
Mihályi Gábor, Harangozó Gyula-díjas táncművész, érdemes és kiváló művész
Oberfrank Pál, Jászai Mari-díjas színművész, rendező, érdemes művész
Orbán János Dénes, József Attila- és Babérkoszorú díjas költő, író, szerkesztő
Perényi Eszter, Liszt Ferenc-díjas hegedűművész, kiváló és érdemes művész
Vitézy László, Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, kiváló és érdemes művész
Záborszky Kálmán, Liszt Ferenc-díjas karmester, gordonkaművész, kiváló és érdemes művész.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!