Ugrás a tartalomra

A gyermekkor szeretetteljes családban lesz boldog

Nagy-Hankó Krisztina
Utoljára módosítva
2024. május 25. szombat 13:25
Az önfeledt gyermekkor kulcsa az együtt töltött minőségi idő, a szülői mértékletesség, a koruknak megfelelő ajándékozás, valamint az odafigyelés.

Gyermeknap alkalmából egy olyan édesanyával beszélgettünk, aki a számára helyes értékrendre szeretné nevelni gyermekeit, hogy felnőttként könnyebben boldoguljanak a világban. Másszanak fára, tanuljanak meg elesni, szaladjanak, mozogjanak sokat! Ez elengedhetetlen a boldogságukhoz – hangsúlyozza Hencsné Galyas Rózsa, aki három gyermek édesanyja. Levi 12, Dominik 7, Dorina pedig 5 éves. Szeptemberben már a kislány is iskolás lesz.

- A gyermek a szülővel eltöltött minőségi idő, a közös játék miatt lesz boldog, nem a tárgyaktól, nem attól, hogy csupán élmény dömping van, de valójában nincs személyes kontaktus. Azt a fajta figyelmet és szeretetet kapja meg a gyermek, ami az ő korának megfelelő és szükséges – vélekedik az anyuka, aki elárulta azt is, hogy három gyermekét ajándéknak tekinti, hálás értük. Akkor is, ha sok olyan kihívás elé állítják az embert, ami minden esetben jellemformáló a szülők számára.

Szerényebb körülmények

Amikor még olyan anyagi helyzetben voltak, hogy nem engedhették meg maguknak a nagyobb kiadásokat, akkor a gyermeknap egy közös kirándulás vagy szalonnasütés, esetleg fagyizás volt Miskolctapolcán. Amikor már megengedhették maguknak, akkor persze vettek olyan játékokat a gyerekeknek, amikre már régóta vágytak. És vannak minden évben visszatérő programok a család életében, amelyek elmaradhatatlanok az évnek ebben az időszakában, gyermeknap környékén. Ilyen a kisvonatozás vagy a bringóhintózás.
A családi programokat össze kell hangolniuk, hiszen az édesapa csak bizonyos hétvégéken van otthon a munkája miatt, így a gyerekek már azt is megszokták, hogy akkor ünnepelnek, amikor lehetőségük van rá, hogy apával együtt lehessenek.

- Nem az a lényeg, hogy mikor és hol, hanem az, hogy együtt vagyunk – emeli ki az édesanya, hozzátéve: a kedvenc közös tevékenységük a torpedó, a kártya- és egyéb társasjátékok. A gyerekek anya és apa nélkül - együtt hárman - is szívesen töltik az időt.

Nem az számít, mennyibe került

- Aki megteheti, hogy drága ajándékokat vesz a gyermekének, mert így szeretne örömöt szerezni neki, azzal sincs semmi baj – jegyzi meg. - Viszont tudatosítani kell, hogy ez nem természetes. Ugyanis ha gyermekkorban ezt tekintik alapvetőnek, akkor felnőttkorban csalódás érheti őket, ha ezt a színvonalat már nem tudják biztosítani. Ezért egészséges dolog néha nemet mondani a gyermek bizonyos kívánságaira, vagy esetleg időt, határt szabni a teljesítésére, hogy megtanulja, milyen várakozni valamire.

Úgy véli, hogy mértékletességet kell tartani a kívánságok teljesítésében. Ami persze nehéz, mert sok szülő azzal kompenzál, hogy mindent megvesz, ha ő azt gyermekkorában nem tehette meg.

- Mi azt valljuk, hogy azzal fejlődik a személyisége a gyermeknek, ha hagyjuk kibontakozni. Nem a nyolcvanhatodik Lego készletet kell megvenni, inkább elé tenni a meglévőket és a fantáziájára bízni, hogy építsen belőle valamit magától - húzza alá.

Mindhárom gyermek örül az új játékoknak, de azt is tudják, hogy ehhez el kell engedniük azokat, amelyekkel már nem játszanak. Az édesanya bevezette, hogy a tárgyakat, mesekönyveket elajándékozzák olyan gyerekeknek, akik még hasznát veszik. Ebben pedig abszolút partnerek a gyerekei, de kell a szülői következetesség. A játékokat baráti körben is cserélgetik egymással, mert hiába használt, a másik gyereknek még újdonság és ugyanúgy örül neki.

További hírek

Olvasnivaló