Ugrás a tartalomra

"Himnusz 200" jeligére, Kölcsey miskolci emlékére

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2023. január 23. hétfő 16:17
Hétfő délután megkoszorúzták Kölcsey Ferenc miskolci emléktábláját. A rövid ünnepséget a múlt vasárnap esedékes magyar kultúra napja alkalmából tartották.

Juhász Ákos képgalériája

A több mint negyedszázados helyi hagyománynak idén Veres Pál polgármesteren és Varga Andrea alpolgármesteren kívül – Miskolc kulturális szereplői mellett – a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár, valamint a Miskolci Kulturális Központ Nonprofit Kft. vezetői is eleget tettek. 

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük január 22-én. A fellelhető kézirat szerint ugyanis Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnusz megírását Szatmárcsekén.

A Széchenyi István út 38. szám alatti mementót a város a Magyar Irodalomtörténeti Társaság megyei tagozatával együttesen 1997-ben annak felidézéséül állíttatta, hogy Kölcsey Ferenc egy 1830-as itteni látogatásakor vélhetően ebben a házban szállt meg. A Himnusz szerzőjét 1829-ben nevezték ki Szatmár vármegye aljegyzőjévé, ebben a minőségben vett részt az úton. A borsodi vendégségről egy baráti levelezésben ekként számol be:

„ma délután költözünk Kraudy kereskedő házához.”

Tudományos konferenciával, vetélkedővel, színházi esttel, díjátadóval, filmvetítéssel, koncerttel emlékezik meg Miskolc városa a Himnusz születésének 200. évfordulójáról.

Ám, hogy valóban a tárgyalt ingatlanban és – ahogy az a táblán szerepel – csakugyan Kraudy Sándor János görög kereskedőnél pihent-e meg Kölcsey, annak Kovács Sándor Iván és Dobrossy István kutatásai nyomán Bájer Máté kollégánk és Kiss Lajos levéltáros 2021-ben igyekeztek utánajárni... 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!