Ugrás a tartalomra

A szakmai érdeklődést élményekkel fokozzák a napközis táborokban

Nagy-Hankó Krisztina
Utoljára módosítva
2024. július 04. csütörtök 17:21
A Miskolci Szakképzési Centrum napközis táborai három héten keresztül, a városban egyszerre több helyszínen is zajlanak.
Fotók: Mocsári László

Ahogyan kitört a nyári szünet a múlt héten, úgy a napközis táborok szezonja is beindult. Nagy segítség ez a dolgozó szülők számára, főként akkor, ha a gyermek olyan táborban tölti a napokat, ahol új élményeket, ismereteket szerezhet. 

Pályaorientációs élménytábort immár harmadik alkalommal szerveznek a gyerekeknek – mondta Pohubi-Balog Nóra, a Miskolci SZC pályaorientációs munkatársa. A Szakképzési Centrum egyik célja, hogy népszerűsítse a továbbtanulási lehetőségeit és megmutassa az általános iskolás diákoknak, hogy ha technikumi képzést választanak, akkor milyen technikákkal, technológiákkal ismerkedhetnek meg. 

A táborban elsősorban 10 és 14 év közötti általános iskolások vannak. Többen visszatérők közülük, akik már tavaly is velük tartottak – hangsúlyozta. Tíz helyszínen tizenhét tábort tudtak megszervezni idén. Az iskolák saját profiluknak megfelelően alakították ki a tábor programját, a Képzési Információs és Élményközpont táborába pedig minden nap más-más iskola oktatói érkeznek játékos feladatokkal. 

Több szakmával is megismerkedtek

Volt a héten például szépítészet, ahol tetoválást készíthettek a gyerekek és a sminkeléssel ismerkedhettek meg, majd VR szemüveg használata, valamint kisfilm forgatása Lego figurákkal is szerepelt a repertoárban – tudatta Pohubi-Balog Nóra. A mai program egy rendkívül izgalmas fizika show volt, hangeffektekkel és látványelemekkel tarkítva. A táborozók nagyon élvezték a nagy durranásokat, csattanásokat, szikrázó fényeket. 

A táborok ingyenesek, csak az étkezésért kell fizetnie a szülőknek, de nemcsak emiatt népszerűek, hanem az élményalapú programok miatt is, amelyek nagyon szeretnek a gyerekek. Ebben az évben több mint háromszáz diákot tudtak fogadni a tizenhét táborban – turnusonként húsz főt átlagosan -, de ennél jóval többen jelentkeztek, a szabad helyek szinte azonnal beteltek – emelte ki a pályaorientációs munkatárs. 

Hortobágyi Zoltánnak többször is volt már szerencséje részt venni a szakképzési centrum táboraiban, visszatérésének oka, hogy nagyon érdeklődik a műszaki szakmák iránt. A következő tanévben már nyolcadik osztályos lesz, így arról is van elképzelése, hogy mi szeretne lenni a későbbiekben: hajómérnök. Ezért vagy a Bláthy-ba vagy az Andrássy-ba készül továbbtanulni – tudtuk meg. Zoltán azt is elmondta, hogy a mostani táborban a kísérletek tetszenek neki a legjobban. 

Szívesen bevonja a gyerekeket

Érdekes kísérletekkel kell szemléltetni a fizika törvényeit. Ahogyan régen tanultuk a fizikát, az ma már nem járható út – mondta Bagány Máté, a Miskolci SZC Bláthy Ottó Villamosipari Technikum szakmai oktatásért felelős igazgatóhelyettese. A pedagógus egy volt tanárától kapott kedvet annak idején a fizikához, akivel a mai napig tartja a kapcsolatot. Ő „mérgezte meg a tudománnyal” – emelte ki. Ezért számára is az a cél, hogy a gyerekeket bevonhassa a fizika-kémia érdekes világába, hiszen nem csak látni akarják, de ki is akarják próbálni ezeket a kísérleteket. Ha pedig tetszik nekik, az orientálhatja őket a műszaki oktatás irányába. 

Elvárás, hogy élménydús legyen 

Szabóné Trum Tünde, a Miskolci SZC Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó Technikum és Szakképző Iskola igazgatója az általuk szervezett gasztrotáborban kalauzolta a sajtó munkatársait. A napközis táborokban elvárás, hogy élményekben, új ismeretekben gazdag legyen és a gyerekek baráti kapcsolatokat tudjanak kialakítani – hangsúlyozta. 

A Szakképzési Centrum élménytáboraiban ezt mind megkapják, ezen túlmenően pedig olyan szakmai programokon vehetnek részt, melyek keretében kreatív módon megismerkedhetnek az oktatott szakmákkal és ágazatokkal – emelte ki az igazgató. A gyerekek a táborban az öt napos turnus délelőtti programjában a szakács és a cukrász tevékenységgel ismerkednek meg, délután pedig kreatív foglalkozás, koktélkészítés, sportversenyek színesítik a napot. 

Valaki csak főzni szeretne 

Nem titkolt szándék az is, hogy a táborral bevonzzák a gyerekeket, hogy majdani tanulóik legyenek. Volt már példa arra is, hogy annyira sikeres volt a táborban töltött idő a diák számára, hogy nemcsak a diák, de a szülő is kedvet kapott a szakma elsajátítására, így beiratkozott felnőttképzésre – jegyezte meg az igazgató. 

Izgalmas számára a gasztronómia világa, gondolkozik azon, hogy ebben a szakmában tanulna tovább – mondta Kovács Levente Zoltán, aki szeptemberben már nyolcadik osztályos lesz. Tavaly még egyedül jött a táborba, idén azonban a testvérével együtt vesznek részt a programokon. Egyébként az érdeklődés úgy indult, hogy szeret enni és azt gondolta, jó lenne megtanulni főzni, megismerni a konyhai tevékenységeket – hangoztatta a táborozó, majd hozzátette, a szakács képzés kifejezetten szimpatikus továbbtanulási cél. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!