Ugrás a tartalomra

Akár százezer forintos bírságot is kiszabhatnak, ha nem irtjuk a parlagfüvet

minap.hu/Miskolc Televízió
Utoljára módosítva
2024. augusztus 07. szerda 15:59
A parlagfüvet saját kertünkben és házunk környékén is irtanunk kell, az önkormányzat csak a saját területéért felelős.

A nyár első felében uralkodó meleg, de csapadékos időjárás optimális feltételeket biztosított a parlagfű növekedéséhez, fokozta a vegetatív fejlődést, azonban a jelenleg tartó száraz időszak a generatív stádium irányába mozdította a növényeket, sőt a parlagfű egyedeken is jól kivehetőek a tartós aszály hatásai – írják a NÉBIH országos parlagfű helyzetképében

Aki erre a növényre allergiás, annak a nyár közepe sok kellemetlenséget okozhat főképpen akkor, ha a városban közlekedve is találkozik néhol akár hatalmas bokorrá nőtt parlagfűvel. 

Miskolc közigazgatási területén, kül-, és belterületen is, a magánszemélyek feladata a parlagfű irtása. Önkormányzati területen, amely parlagfű tekintetében nem túl nagy kiterjedésű a városban, az önkormányzat dolga a parlagfű megszüntetése – mondta el a Miskolc Televíziónak Bor Imre, a Miskolci Önkormányzati Rendészet járőrszolgálati szakreferense. 

A nyár közepe az az időszak általában, amikor a parlagfű virágzása megindul és az arra allergiásoknak ez problémát okoz.  Amikor észleljük saját zöldterületünkön, hogy megjelenik a parlagfű, növekedésnek indul, már akkor ajánlott az irtása – vélekedett a szakreferens. Hozzátette, hogy nem kell megvárni a virágzást, már előtte szükséges lenne az eltávolítása. 

Annak ellenőrzése, hogy ez megtörténik-e a magánszemélyek saját portáján, az külterületen a mezőőrök feladata, míg belterületen a közterület-felügyelőké. Szemrevételezés, illetve bejelentés, valamint ügyiratok útján ellenőrzik – hangsúlyozta Bor Imre. Ha maguk tapasztalják, hogy a tulajdonos nem tesz eleget a jogszabálynak, és el van szaporodva az ingatlanjának területén a parlagfű, akkor felveszik vele a kapcsolatot és kötelezik, hogy szüntesse meg - vágja, rendezze, gondozza a területét. 

A szakreferens kiemelte, hogy a kapcsolatfelvételt követően adnak egy határidőt, ameddig végre kell hajtani az irtást. Ha ez idő alatt nem történik meg, akkor eljárást kezdeményeznek. Ebben az esetben az önkormányzat akár százezer forintos bírságot is kiszabhat. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!