Ugrás a tartalomra

Miskolcról a világbajnokságra – támogatókat keres a válogatott magyar harcos

Kujan István
Utoljára módosítva
2024. augusztus 07. szerda 09:10
Októberben Kazahsztánban rendeznek Grappling vb-t, ide jutott ki kiváló eredményeinek köszönhetően Ferenci Gábor. Most támogatókat, szponzorokat keres, akik segítenék őt abban, hogy hazáját képviselje egy világeseményen.
Ferenci Gábor világbajnokságra készül

Ferenci Gábor a 2023-as eredményeivel és a kvalifikációs versenyen elért első helyezéssel – veterán versenyzőként – bekerült a Magyar Grappling Szövetség válogatott keretébe, ami az októberi kazahsztáni Grappling világbajnokságra való kijutást jelenti számára. Mint megtudtuk tőle, támogatókat keres, hogy az eredményeinek megfelelően részt vehessen a világeseményen.

Ahogy az a szövetség oldalán is olvasható, a grappling azon technikák összefoglaló neve, melynek során az ellenfelet megragadják, földre viszik, rögzítik és feladásra kényszerítik. A grappling technikáinak nagy része a jiu jitsu-ból és a birkózásból jön. E két küzdősport tekinthető a grappling ősének, kialakítójának. Két fő irányzata van, a Gi Grappling és a NoGi Grappling. Előbbiben a küzdőfelek a hagyományos jiu jitsu ruházatban (Gi-ben) vannak, és maga a ruházat is felhasználható a küzdelem során. A Gi segítségével megragadható, tartható az ellenfél, illetve technikát, pl. fojtást is végre lehet hajtani. NoGi Grappling-ben passzos ruházatban vannak a küzdő felek, és a ruházat – a birkózáshoz hasonlóan – nem használható fel a küzdelemben.

– Azért kell szponzorokat találnom, mert veterán versenyzőként nem kapok állami támogatást, így minden költséget magamnak kell előteremtenem, hogy képviselhessem hazámat a világbajnokságon. A kiutazás, a szállás, a verseny nevezési díja és a kötelezően előírt versenyruházat összköltségére 1 millió forintot kell összegyűjtenem – tudtuk meg.

Az idén 45. életévét betöltő, lila övfokozatú Brazil jiu jitsu sportoló tavaly magyar bajnoki címet szerzett a Magyar Sport Ju-Jitsu Gi - noGi kategóriában. Sportolni egyébként már egészen fiatalon, gyermekkorában elkezdett, négy évig birkózott például a DVTK kötelékében, de más küzdősportokat, a sziklamászást és barlangászatot, sőt a vitorlázást is kipróbálta.

35 évesen kezdte újra az aktív sportolást, ekkor ismerkedett meg a japán jiu jitsuval, de közben bevallása szerint a brazil jiu jitsu vonalat egyre jobban magáénak érezte, és végül a földharcnál maradt. 2017-től aktívan versenyez a Magyar Grappling Szövetség, valamint a Magyar Sport Ju-Jitsu Szakszövetség, valamint a Zen Bu Kan Kempo versenyein földharc kategóriában.

Kislánya betegsége, majd tragikus elvesztése idejére minden sportot félretett az életében. 2021 májusában tért vissza a tatamira, ahogy fogalmazott: „teljes szívemmel”, minden lehetőséget megragadva a megmérettetésre. Minden hazai bajnokságon versenyzőként vesz részt azóta is, a számos hazai verseny mellett a nemzetközi Abu Dhabi Jiu Jitsu Pro (AJP) Tour Hungary 2021-22-es versenyén kategóriája aranyérmét sikerült megszereznie.

Gábor érdeklődésünkre elmondta, keményen készül a világbajnokságra: a korábbi 6-8 heti edzést tízre emelte, ebben vannak erőnléti és futóedzések, birkózni Kazincbarcikára jár, csütörtökönként pedig dzsúdós barátaival gyakorolja a levitel technikáit.

– Nagy erőbedobással készülök, még úgy is, hogy őszintén szólva 45 évesen azért már hosszabb időt vesz igénybe a regeneráció. Szeretnék azonban felállni a dobogóra, ez a minimális cél, aztán meglátjuk – tekintett előre.

Támogatási lehetőség cégek számára: a Magyar Grappling Szövetség közvetlen számlájára lehet utalni, az összegről a szövetség számlát állít ki a cég részére. Céges támogatás esetén keressék Ferenci Gábort privát messenger üzenetben, vagy az alábbi telefonszámon: +3670/654-06-36

Magánszemélyek támogatását is köszönettel fogadja az alábbi bankszámlára való utalással:

Ferenci Gábor
bankszámlaszám: 11773346-04191214
közlemény: támogatás

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!