Ugrás a tartalomra

Elkezdődött a Múzeumok Őszi Fesztiválja

Miskolc Tv/minap.hu
Utoljára módosítva
2019. szeptember 26. csütörtök 09:14
A Herman Ottó Múzeum számos programmal csatlakozik a rendezvényhez: kiállítások, beszélgetések és tudományos találkozások lesznek a tagintézményekben. A látássérültek fogadására pedig hamarosan elindul egy felkészítő műhelymunka is a múzeum munkatársai részére.

A múzeum munkatársai szimulációs szemüvegekkel nézték meg a Dinók földjén kiállítást. Így megbizonyosodhattak arról, hogy egy látássérült ember milyen problémákkal találja szemben magát egy-egy tárlaton.

Amriskó Tamás 2003 óta látássérült, 8 évvel ezelőtt azonban a színek és a fény is teljesen megszűnt számára. – Egy műtárgyat csak tapintás útján, vagy valamilyen hangleírás segítségével fogok tudni elképzelni. Emlékképeim azért vannak, mivel felnőttkorban lettem látássérült, így emlékképek segítségével azért sok mindent el tudok képzelni – nyilatkozta a Miskolc Televíziónak.

Az intézmény akadálymentesítését a Látás-Mód Alapítvány támogatja, a múzeumi szakembereket pedig egy tízalkalmas műhelymunka során készítik fel a látássérültek fogadására.

Weisz Ildikó, a Látás-Mód Alapítvány elnöke kiemelte: az a cél, hogy a múzeum munkatársait, a múzeumpedagógusokat és a múzeumok vezetőit segítsük azzal, hogyha látássérült ember érkezik hozzájuk, akkor hogyan tudják a kiállításukat láthatóvá, egy picit tapinthatóvá, jobban érzékelhetővé tenni.

Bemutatták Váncza Emma különleges panoráma képét is, amely a Hámori-tavat és környékét ábrázolja. Az egykori miskolci fotográfus ezt 1894-ben, a millenniumi kiállításra készítette. Szentesi Edina muzeológus azt mondta, ezzel a panorámaképpel, illetve további munkáival a millenniumi kiállításon nagyérmet nyert a férfiak által uralt mezőnyben, ahol tulajdonképpen egyetlen fotográfusnőként indult.

A képet restaurálták és október végén a múzeum közönsége is megismerheti majd a Múzeumok Őszi Fesztiválján. A programhoz a Herman Ottó Múzeum az összes kiállítóhelyével csatlakozik. Lesznek már megszokott események és újonnan nyíló tárlatok is.

Szolyák Péter megbízott igazgató kifejtette: az egyik ilyen lesz Bogdándy Zoltán Szultán kortárs képzőművész kiállítása, amelyik szeptember 27-én nyílik. – Aztán itt van Mousson Tivadar a Zemplén festőjének kiállítása, amelyik október 10-én nyílik, és hét nappal később, október 17-én nyílik majd a Koffán Károly emlékkiállítás.

A Múzeumok Őszi Fesztiválja Miskolcon a Galériában és a Színészmúzeumban, november 10-ig várja a közönséget.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!