Ugrás a tartalomra

Jegyzet: Az a szép, zöld gyep

Szántó István
Utoljára módosítva
2021. június 12. szombat 17:03
Korábbi felvétel Fotó: Juhász Ákos

Poldi bácsinak, a filmbéli nyugalmazott parkőrnek nem kellett messzire mennie, hogy égig érő fűvel találkozzon. A májusi eső aranyat ért, így aztán a zöld növényzet országszerte eszeveszetten burjánzott.

Magam sem lelkesedtem azért, hogy háromnaponként kaszálhattunk. Közben, pihenésként, valamennyi közösségi portálon olvasgattam a magasló fű problémáját feszegető tematikájú, erőteljesen korholó bejegyzéseket. Két szólamban háborogtak: ki a felelős, miért nem kaszálják a parkokat. Egy napig hátrakulcsolt kézzel próbáltam magamat visszatartani a beszólástól. Majd csak megírtam, igazából nem ördögtől való, ha a panelházak előtti zöldterületet maguk az ott élők kedvükre rendben tartják. Tartottam a lehurrogástól, nem is kicsit. Kellemes csalódás volt, hogy mások is kivitelezhetőnek tartják ezt a csináld magad mozgalmat. Felbátorodtam, amikor kiderült, hogy ötletem egyre szélesebb körben visszhangra talál.

A véget érni nem akaró adok-kapok, ki-be szólások eredményeként kiderült, hogy a panelházban élők közül sokan beszállnának környezetük parkosításába. Azok, akik a reggeli kávéjukat az erkélyükön kortyolják el cserepes virágaik társaságában, késztetést éreznek, hogy a ház körül is kaszáljanak, virágosítsanak. Sokan írták, ha a gondnokuk, a házuk közös- vagy önkormányzati képviselője megszervezné, önként és dalolva, idejében lenyírnák a füvet. S ha engednék, akár a virágosítási projektből is kivennék a részüket.

Hogy ez mennyire így van, példa erre a belvárosban a Bató-ház mögötti 10 emeletes bérház előtti parkocska. Ott egy nyugdíjas férfi néhány négyzetméteren tündérkertet varázsolt az ottlakók örömére. S hogy a művét tönkre ne tegyék, még kövekkel is körülbástyázta.

Világos és egyértelmű, hogy az önkormányzat nem mondhat le a közösségi parkok gondozásáról. Nem szervezheti ki maga alól a ráháruló kötelezettségeket és az ezzel együtt járó felelősséget. Ám lehetőség van arra, hogy a betonrengetegben élők tehessenek valamit a környezetük szépítésére. Ráadásul a törvény is előírja, hogy az ingatlanhoz tartozik még bizonyos terület, amelyet az ingatlan tulajdonosának kell – kellene – gondoznia.

Jómagam, ha erőm engedi, még a szomszédunk előtt is végigtekerek az elektromos masinával. Mostanában hamar megtelik a gép kaptára, s nem könnyű a zöld bezsákolása. Ám imádom a friss fű semmihez nem hasonlítható illatát.

Prüszkölök és könnyezek tőle, de nincs megnyugtatóbb látvány, mint az igazi, zöldben pompázó, harmatos gyep.

Néhány elszórt négylevelű lóherével.

Legyen ez az élmény mindannyiunké.

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!