Ugrás a tartalomra

Medve mondja: tavasz is coming

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. február 02. szerda 19:43
Legalábbis Dorka és Borka, a Miskolci Állatkert két mackója nem ijedt meg a saját árnyékától, ami a néphagyomány szerint azt jelenti, hogy közeleg az enyhülés. Medvelest szervezett szerdán a Vadaspark.

Február másodika Gyertyaszentelő napja, ami több néphagyományt is megihletett. Ezek egyike – szerte a világban –, hogy a különböző állatfajok valamilyen formában megjósolják a tavasz érkezését. Európában hagyományosan a barnamedvék különleges képessége ez, de emlékezzünk csak Bill Murray karakterére az Idétlen időkig című filmből, aki egy mormota időjós tehetségével szembesül.

via GIPHY

A Miskolci Állatkert kapott az alkalmon, és „medvelest” hirdetett meg Gyertyaszentelőre. A látogatók együtt izgulhattak, hogy a park mágikus medvéi – barnák, ormányosok és mosók – milyen időjárást prognosztizálnak.

Az állatkert részéről Veress Tamás gyűjteményi vezető elmondta, a néphagyomány szerint, ha napsütéses időben ezen a napon meglátja az árnyékát a medve, attól megijed és visszabújik a barlangjába, a tél pedig hosszú ideig kitart. Ellenkező esetben kint marad, ami azt jelzi, hogy jön a tavasz.

Nézzen hempergő medvéket! | Fotók: Juhász Ákos

A körülmények adottak voltak ahhoz, hogy hiteles legyen a teszt: napsütéses, enyhe időjárásra ébredt Dorka és Borka – az állatkert két barnamedvéje – szerdán. Árnyékukat meglátták és nem szaladtak el, bár ebben az is közrejátszhatott, hogy a gondozóik finom falatokat készítettek ki nekik. Örömtelien forgolódtak a földön és keresték a finomságokat.

„A viselkedésüket látva várható, hogy hamarosan jön a tavasz. A néphagyománynak azért nincs meteorológiailag megalapozott háttere, a medvék pedig valójában nem időjósok” – summázta a tapasztalatokat Veress Tamás.

További hírek

Olvasnivaló