Ugrás a tartalomra

Seres Ildikó színművésznő is ajánlja az örökbefogadást

Répássy Olívia
Utoljára módosítva
2021. október 27. szerda 09:42
Százötvenedik alkalommal mehetnek be állatbarátok a Fonoda utcai állatmenhelyre. A Miskolci Nemzeti Színház tagjai közül sokan kutyabolondok, annak tartja magát Seres Ildikó is, aki nyolc apróságot etetett szemcseppes üveggel még éjszakánként is, mikor első kutyája elpusztult.

Nem feltétlenül szükséges vegetáriánusnak lenni ahhoz, hogy állatbarátok legyünk, bár a nagyüzemi állattartás rettenetes érzéseket kelt Seres Ildikóban, a Miskolci Nemzeti Színház színművészében. – Nagyon szeretem az állatokat, anyagilag is támogatok egy-egy ügyet. Fellépek jótékonysági koncerten, és az adóm egy százaléka is egy állatmentéssel foglalkozó alapítványé. Rendszeresen nézem a kutyamenhelyes híreket, megosztom a közösségi oldalamon – mondta.

Első kutyáját huszonhét évesen kapta ajándékba. – Váratlanul ért, felkészületlen voltam. Aztán mikor Füles háromévesen elpusztult, és itt hagyott nyolc egyhetes spániel kölyökkel, akkor felnőttem a feladathoz: éjjel-nappal kétóránként etettem a kicsiket egy szemcseppentő segítségével. Egyszerre volt fájdalmas és csodás időszak – emlékezett vissza. 

Zokni első napja itthon

Jelenlegi ebét még nem menhelyről vette, de a következőt biztosan onnan választja ki. – Zokni tíz éve családtag, lakásban tartjuk, velünk alszik. Egy zenész kollégám tette közzé, hogy családi házuk kertjében élő berni pásztor kutyájukhoz beszökött egy husky kan, és ebből a szerelemből tündéri keverék kutyusok születtek. Lányommal megbeszéltük, hogy kizárólag csak megnézzük a kölyköket. A biztonság kedvéért nem is autóval mentünk, nehogy elcsábuljunk. De amikor megláttuk őket, már nem az volt a kérdés, hogy hozunk-e, hanem hogy melyiket. És taxit hívtunk – árulta el a színművésznő.

Nagyon el van keseredve attól, ahogyan az emberek bánnak az állatokkal. – Elvesszük az életterüket, aztán kilőjük őket, ha lakott területre tévednek. Tehetetlen düh fog el, látva a csontsoványra fogyott jegesmedvék fotóit, ahogy az olvadó sarkvidék úszó jégtábláin utaznak magányosan vagy egymásba kapaszkodva. De az állatkertekkel sem értek egyet, hiszen milyen jogon zárunk börtönbe egy vadállatot?! Elborzadva néztem meg a Vadászati világkiállításról szóló tudósítást – sorolta. 

Zokni féléves

Szerinte sajnos a háziállatainkkal se bánunk jól. – Hiába tiltott, még mindig üzlet a kutyaviadal, és még mindig sokan láncon tartják a kutyájukat, hóban-fagyban. A kiöregedett, elhasznált tenyész szukák pedig méltatlan körülmények között vegetálnak, vagy a szemétdombon végzik – mondta, majd hozzátette, van olyan ország, ahol nem is ismert a kóbor kutya fogalma. A színművésznő lelkesen mesélte, hogy olvasta: Hollandia állatvédelmi törvénnyel és ingyenes ivartalanítással elérte, hogy náluk már nincsenek kóbor kutyák. Különböző adókedvezményekkel is ösztönzik az örökbefogadást.  

Szerinte Magyarországon sokan a rossz anyagi helyzetük miatt szabadulnak meg a kutyájuktól. Bárki, aki esélyt szeretne adni egy kutyának vagy egy macskának a szeretetteljes élethez, szombaton válassza a Miskolci Állategészségügyi Telep programját! Cél a védencek megismerése az örökbefogadásért, de egy kis simogatásnak, sétáltatásnak is nagyon örülnek az ebek és cicák. Ebben a hideg időben pedig felmelegíti szívünket, ha adhatunk.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!