Ugrás a tartalomra

Szirbik Berni színművésznő kutyája fegyelmezett, de vicces is

Répássy Olívia
Utoljára módosítva
2021. október 29. péntek 09:24
Masni a Portugál című darab után kapta nevét, mert ez volt Szirbik Bernadett szerepének neve első miskolci bemutatójában. A színművésznő szerint több szempontból kiváló az a kezdeményezés, hogy külsősöknek nyílt napot tartanak az állatmenhelyek, ahogyan ezt teszi most szombaton a Miskolci Állategészségügyi Telep.

A kutyatartás kisiskolás kora óta része Szirbik Bernadett életének. – Ebben szocializálódtam, hiszen mindig voltak kutyáink, sőt, szüleim egy időben foglalkoztak kutyatenyésztéssel is. Nem ismeretlen számomra a kutyakiállítás fogalma sem. Így nem volt kérdés számomra, hogy felnőttként is kutyatartó leszek. Jelenleg egy soft coated wheaten terrier szukám van, Masni. Ez egy ír fajta, amiből nagyon kevés található Magyarországon, az első tenyészet Encsről indult. Azért választottam ezt a fajtát, mert intelligens, szeretetteljes, talpraesett, játékos, kedves, bozontos megjelenésű és közepes nagyságú – mondta a Miskolci Nemzeti Színház színművésze, aki szerint Masni igazán jó fej, nagyon okos, fegyelmezett, szófogadó és vicces. – Mosolyt csal az ember arcára gyönyörű násztáncával, mikor Seres Ildi megjelenik a kutyájával, Zoknival.

Szerinte nincs elég menhely, az emberek pedig nagyon felelőtlenek. – Majdnem naponta találkozom olyan történettel, amikor a kis kutyát még élvezi a család, később, már nagyra nőve azonban elengedik a „mancsát”. Pedig egy kutya nem két hétre vagy három hónapra szól, hanem jobb esetben tizenöt évig is társa lesz az embernek. A menhelyre sokszor azért kerülnek be az állatok, mert a gazdájuk megunja őket. Mélységesen elítélem ezt a magatartást. Ivartalanítással sok minden megelőzhető – mondta, majd kifejtette, mostanában már nem engedi az ideje, de régebben sokat járt kutyamenhelyre. 

– Rendezvényeken önkéntes szereplést is vállaltam. Nagyon jó kezdeményezésnek tartom azt, ha külsősök bemehetnek az állatmenhelyekre, ahol megsétáltathatják, megszeretgethetik a kutyusokat hétvégeken. Sok ebnek és gyereknek szereznek örömet ezzel. A másik haszna ennek, hogy így legalább a leendő kutyatartók meg tudnak ismerkedni az ebtartás nehéz oldalával is: ha esik, ha fúj, ha havazik, ha rossz a kedved, akkor is le kell vinni a kis kedvencet. Továbbá ott vannak még az oltások meg az állatorvosi költségek, ha beteg lesz a jószág. Ezeket mind-mind figyelembe kell venni – mondta a színművésznő, aki elárulta, Csányi Vili bácsi kedvenceit, Bukfencet és Jeromost személyesen ismerte, míg az ország a róluk elnevezett könyvből értesülhetett észjárásukról.

A Miskolci Állategészségügyi Telep rendszeresen, kéthetente tart nyílt napokat, most szombaton lesz a százötvenedik, amire várnak kutyabarátokat és örökbefogadókat egyaránt. A Fonoda utca 16. szám alatt található telepen egy igazi családi programot ígérnek a szervezők.

További hírek

Olvasnivaló