Ugrás a tartalomra

Vakáció előtt Makukáció – az újrahasznosításról tanultak játékos formában

Tajthy Ákos 
Utoljára módosítva
2022. június 13. hétfő 18:42
MaKukáció-Hulladékgazdálkodási élménynap címmel szervezett szemléletformáló programot hétfőn a Mirehu Nonprofit Kft általános iskolás diákok számára.
MaKukáció! – hulladékgazdálkodási élménynap gyerekeknek - Beregi László képgalériája

Hulladékhorgászat, sorversenyek, memóriajáték, kirakós, elektromos kukásautó, szerencsekerék – ilyen és ezen hasonló programokkal várta az általános iskolásokat hétfőn a Mirehu Nonprofit Kft. a MaKukáció-Hulladékgazdálkodási élménynapon.

Az eseményen kilenc iskolából tíz osztály, több mint kétszázhúsz gyerek vett részt. Egyikük volt Szilágyi Dávid, aki lapunknak úgy fogalmazott, neki nagyon tetszettek az interaktív játékok. Mint mondta, már eddig is sokat hallott a szelektív hulladékgyűjtésről, de a mostani programot azért élvezte, mert sok új információt elsajátíthatott játékos formában. 


Hasonlóan vélekedett Szabó Zsombor is, aki érdeklődésünkre azt is elmondta, náluk otthon napi rutin a szelektív hulladékgyűjtés.

- Van a kék kuka, amibe a faleveleket, meg a kültéri dolgokat rakjuk, van a sárga, amibe a papírt, van a fekete, amibe pedig minden mást, a kommunális hulladékot – részletezte. 

Tudatos felnőtté válni

Ladányi Roland, a Mirehu ügyvezetője lapunknal elmondta, a program a hulladékgazdálkodó cég szemléletformáló tevékenységének legújabb eleme, amely a nyári szünet előtt játékos formában készíti fel a résztvevő diákokat a hulladékgazdálkodás rejtelmeire.

Ladányi Roland és Veres Pál. Fotó: Beregi László

- A szemléletformálás folyamatos feladatunk, itt, a szünidő kezdete előtti rendezvényünkön pedig a gyerekek intenzív, interaktív formában tanulhatják meg a témával kapcsolatos tudnivalókat. Viszont ezt megelőzően olyan, a fenntarthatóságról és a szelektív hulladékgyűjtésről szóló tanácsokkal is elláttuk az iskolásokat, melyeket a nyár folyamán is tudnak majd hasznosítani. Ezeknek a programoknak a végső célja természetesen nem más, mint, hogy tudatos felnőtt váljon a most iskolába járó generációból – mondta. 


Játszva tanulnak

Miskolc polgármestere szerint ezeknek az ismereteknek a megtanítását nem lehet elég korán kezdeni, ezért is példaértékűek a Mirehu szemléletformáló programjai. „A mai világban kiemelten fontos, hogy megtanuljuk, a hulladékkal hogyan kell bánni, hogyan tudjuk azt újrahasznosítani. Én tanárként is megtanultam és pedagógustársaim is tudják ezt jól, hogy az ehhez hasonló szemléletformáló ismeretek nem mindig lehetnek tanórai foglalkozások tárgyai. Viszont az ilyen játékos programok nagyon is segítik azt, hogy a gyerekek megértsék és megérezzék, mennyire fontos a hulladékgyűjtés, és megfelelő hulladékgazdálkodás” – hangsúlyozta Veres Pál


Ahogyan arról korábban beszámoltunk, a Mirehu tavaly novemberben ünnepelte a miskolci szemétszállítás száznegyvenötödik évfordulóját. Akkor a hideg időjárás miatt nem tudtak ennyi programmal készülni a gyerekeknek, így már ekkor eldőlt, hogy idén nyáron, a vakáció előtt pótolják a rendezvényt, amiből szeretnének hagyományt teremteni.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!