Ugrás a tartalomra

Brutális mennyiségű ólom került a levegőbe a Notre-Dame égése során

szeretlekmagyarorszag.hu
Utoljára módosítva
2019. augusztus 03. szombat 18:33
A francia médiában nemrég megjelent, eredetileg titkosnak szánt dokumentumok szerint a környezeti ólomszennyezettség mértéke 500-800-szor haladja meg az egészségügyi határértéket a katedrális környékén.

Három hónapja gyulladt ki és égett le a Notre-Dame tetőszerkezete, azóta pedig egyre több ólommérgezéses eset történt Párizsban. A katedrális teteje és a tűzben ledőlt torony ugyanis száz tonna ólommal volt fedve. Az ólom párolgása pedig már a szakértő szemek számára a tűz sárgás füstjéből is egyértelmű volt. Az elképesztő hőségben ugyanis az ólom apró, belélegezhető-lenyelhető részecskékké párolgott el, ezeket a részecskéket pedig felhőkként fújta tovább a szél - írja a Wired.

Nemrég a francia médiában viszont megjelentek olyan titkosnak szánt dokumentumok, melyek szerint a katedrális környezetében a környezeti ólomszennyezettség mértéke 500-800-szor haladja meg az egészségügyi határértéket.

Miután nyilvánossá vált az ólommérgezés a katedrális környékén két iskolát is bezártak emiatt, hiszen egyébként a levegőbe került részecskék főként a gyerekek számára lehetnek mérgezőek. Emellett pedig a munkálatokat is leállították a leéget katedrálisban.

A nemrég kiszivárgott jelentésből az derül ki, hogy a környező iskolákban az ólomszennyezettség szinte tízszer haladta meg azt a mértéket, ami alapján már riasztást szoktak kiadni. A városvezetés szerint ugyan tényleg magas az ólomszennyezettség, viszont a helyi szabályozásnak megfelelően az iskolákat csak akkor kell evakuálni, ha a beltéri ólomszennyezettség eléri a 70 mikrogramm/négyzetmétert. Ez viszont szerintük nem valósul meg.

A kültéri szennyezettségre viszont nincs meghatározott határérték Párizsban, mivel a francia főváros történelme alatt rengetegszer használtak ólmot.

A környezetvédő aktivisták most a közegészségügyi ártalom semmibe vétele miatt akarják beperelni a várost, de szerintük még az emberek szándékos veszélyeztetése is szóba kerülhet.

További hírek

Olvasnivaló