Ugrás a tartalomra

Szegedi Dezső Tony Gatlif rendezővel találkozott

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. szeptember 16. csütörtök 00:33
A Miskolci Nemzeti Színház örökös tagja nem tud részt venni a CineFest vetítésein, mert főpróbaidőszaka van a teátrumban. Annak azonban nagyon örült, hogy találkozhatott Tony Gatliffel.
Fotó: Horváth Csongor

Idén Tony Gatlif nyerte el a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál Életműdíját, a rendezvény díszvendége és a nagyjátékfilmes versenyprogram zsűrijének elnöki pozícióját tölti be. 

Szegedi Dezső elmondta, sejtette, hogy nyelvi nehézségeik lesznek, hiszen a filmrendező felesége franciából angolra fordított, amit még egy tolmács ültetett tovább magyarra. – Mivel mindketten roma származásúak vagyunk, érdekes volt, hogy a romani nyelvet tudtuk együtt használni, még úgy is, hogy ő egy teljesen más dialektusát beszéli, mint én. Felsorolta például azokat a régi roma filmeket, amiket ő csinált. Én pedig láttam ezeket az alkotásokat – mondta a színművész, majd hozzátette, első benyomásként egy érzékeny és csodálatos embernek ismerte meg a világhírű rendezőt. – Hallatlanul érdekes volt számomra, hogy milyen örömmel közeledik két ember egymáshoz pusztán a közös származás miatt. Miután kiderült, hogy „egy vérből valók vagyunk”, már minden feszültség oldódott.  

Az Algériában született rendező Indiától Egyiptomon, Törökországon, Szlovákián, Románián és Magyarországon át Spanyolországig járja végig a roma nép életének színhelyeit, filmjei egy örökké tartó, hatalmas utazás részletei, melyen megtiszteltetés vele együtt utazni.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!