Ugrás a tartalomra

Bázisuk lett Miskolc

Kujan István
Utoljára módosítva
2021. augusztus 01. vasárnap 21:03
Miskolcon edzőtáborozott a hétvégén a magyar kerekesszékes kézilabda-válogatott, vasárnap egy bemutató mérkőzést is tartottak az egyetemi körcsarnokban. A felkészülés mellett nem titkolt cél volt a sportág népszerűsítése is, hogy minél többen csatlakozzanak az egyre komolyabb alapokon álló szakághoz.

Miskolcon a Diósgyőri Kézilabda SE keretén belül tavaly alakult meg a kerekesszékes kézilabda szakosztály. A miskolci csapatban hét válogatott játékos van, részvételükkel szerezte meg hazánk a bronzérmet a legutóbbi európai tornán. Ehhez a sikeres csapathoz keresnek új játékosokat, hogy a nagy jövő előtt álló sportág Miskolcon is fejlődhessen. A borsodi megyeszékhely egyébként az egyik fontos bázisa a magyar kerekesszékes kézilabdának, hiszen Szeged után nálunk alakult meg másodikként egy saját szakosztálya a sportágnak.

Juhász Ákos képgalériája

De hogyan és mikor is kezdődött az alapok lerakása? Erről Szappanos István, a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) Parasport albizottságának elnöke beszélt lapunknak a bemutató mérkőzés szünetében.

- 2010-ben kezdtük el a munkát, először a csörgőlabda szakosztállyal. Már akkor megfogalmazódott a szövetségnél, hogy támogassuk a kerekesszékes kézilabdát is. 2014-ben elkezdtük az együttműködést az Európai Kézilabda-szövetséggel (EHF), 2016-ban indulhatott el hazánkban a sportág; toborzásokat, népszerűsítő programokat tartottunk, így idővel megerősödött a szakosztály.

Szerették volna azonban, hogy ne maradjon főváros-centrikus a szakág, így előbb Szegeden, majd tavaly Miskolcon is létrejött egy-egy önálló klub, amit a szövetség is támogatott. A fejlődés pedig töretlen, ősszel - a világon elsőként hazánkban - edzőképzést indítanak. És továbbra is biztosítják annak lehetőségét, hogy valaki nemzetközi versenyeken vegyen részt a válogatottal.

Aminek a szövetségi edzői posztját a korábbi kiváló játékos, a Ferencvárossal többször bajnokságot nyerő Takács Gabriella vállalta el. Érdeklődésünkre elmondta, vannak köztük olyanok, akik korábban nem sportoltak, míg mások rendelkeznek kézilabdás múlttal.

- A székkezelés az alapja mindennek, de aztán megtanulnak labdát vezetni, passzolni, kapura lőni, és taktikai edzések is vannak. Ritkán találkozunk, az erőnlétére mindenki maga ügyel. Viszont egymás tempóját meg kell érezni az edzőtáborokban. Nagyon jó közösség szerveződött, a fegyelmezettség mellett ez a fő erősségünk - tette hozzá.

Tápai János válogatott átlövő, a Diósgyőri Kézilabda SE kerekesszékes kézilabda-szakosztályának vezetője is azt emelte ki, hogy a sporton kívül is szoktak találkozni a játékosok, ez gyakorlatilag egy baráti társaság.

- Nagyon jó érzés válogatottnak lenni, büszkék vagyunk rá, ahogy arra is, hogy Miskolcot képviselhetjük egy-egy versenyen. Rengeteg örömet okoz nekünk a sport - hangsúlyozta.

A városvezetés - ezt felismerve - szintén támogatja, hogy minél többen vegyenek részt, legyen szó akár verseny-, akár tömegsportról. Veres Pál polgármester ezért is látogatott ki a bemutató mérkőzésre, ahol érdeklődésünkre elmondta, fontosnak tartják, hogy a parasport is képviselve legyen a városban.

- Amennyire lehet, szeretnénk támogatni őket, hiszen a testedzés mindenki számára nagyon fontos. Jó volt látni a résztvevők elszántságát, komoly sportteljesítménnyel büszkélkedhetnek. Úgy gondolom, az ilyen kezdeményezéseket városi szinten is támogatni kell.

Oláh Eleonóra, a Diósgyőri Kézilabda SE elnöke elmondta, korábbi kézilabdázókkal alakultak meg, de aztán az utánpótlás kinevelésével kezdtek el foglalkozni. Tavaly vették fel szakosztályi szinten a kerekesszékes kézilabdát.

- Mivel még viszonylag új a sportág, szeretnénk növelni a létszámot, nyitunk a sérült gyerekek irányába is. Az edzések szeptemberben kezdődnek a jezsuita gimnáziumban. Várjuk a jelentkezőket - tette hozzá.

További hírek

Olvasnivaló