Ugrás a tartalomra

Magyarország – Az útikönyv címmel jelenik meg gazdagon illusztrált kötet

MTI
Utoljára módosítva
2024. augusztus 21. szerda 20:04
Hazánk tájegységeit bemutató, fotókkal gazdagon illusztrált kötet jelenik meg Magyarország – Az útikönyv címmel.
Fotó: MTI / Kocsis Zoltán

"Ez a könyv azt bizonyítja, hogy tájaink bejárható és átélhető vidékek, és azt is, hogy Magyarország jóval többet tartogat, mint az egyébként okkal látogatott legnépszerűbb célpontok" – mondta Dömötör Csaba a kiadvány hétfői budapesti bemutatóján.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára, a Magyarország 365 program kezdeményezője elmondta: a kötet Magyarország időtálló értékeire összpontosít, természeti kincsekre, az épített örökségre, évszázados hagyományainkra, legendáinkra és közösségeinkre. Átfogóan, többféle metszetben mutatja be hazánkat.

A kötet olyan tájegységeket mutat be, összesen 23-at, amelyek akár egy hosszú hétvége alatt is megismerhetők.

A kiadványt kézzel készített egyedi térképek és illusztrációk is gazdagítják, ezzel a régebbi korok útleíró hagyományait is megidézi – tette hozzá az államtitkár.

Győrffy Ákos költő, író, a kötet társszerzője elmondta: a könyvnek van egy informatív és egy ihletettebb része. "Egy vállaltan szubjektív útikönyv, annak a lenyomata, hogy mi, az írók, Végh Attila és én, hogyan éljük át ezt az országot ebben a pillanatban" – mondta.

Egy-egy régió bemutatásakor arra is hangsúlyt fektettek, hogy mi az adott régiónak az a szellemi, lelki arculata, ami miatt érdemes ellátogatni oda – emelte ki, hozzátéve: a régiós írásokból összeállt egy átfogó és árnyalt összkép az országról.

Böszörményi-Nagy Gergely, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem alapítványi elnöke, a kötetet előkészítő kreatív csapat tagja arról beszélt, hogy "barangolás nélkül nincsen hazaszeretet". Számára az országjárás, az ország megismerése, feltérképezése, a barangolás a hazaszeretet megélésének legfontosabb módja. Ez a lehetőség a legtöbbek számára rendelkezésre áll – hangsúlyozta.   

A könyvben csaknem 300 kép található. A fotók túlnyomó többségét a kötet vezető fotográfusa, Mohai Balázs készítette, aki emellett neves fotográfusokat is felkért.

A mintegy 500 oldalas kötet szerkesztője Muray Gábor, a kiadvány a jövő héttől kapható a könyvesboltokban.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!