Ugrás a tartalomra

Pilz Olivér: nem szabad folytatni, ami ma megy a magyar oktatásban

Kujan István
Utoljára módosítva
2023. június 08. csütörtök 15:03
Sok kollégájához hasonlóan régóta érlelődik benne a döntés, hogy elhagyja a tanári pályát, és olyan munka után néz, amiből el tudja tartani a családját. Pilz Olivért, a Tanítanék Mozgalom egyik alapítóját, a Herman gimnázium tanárát azt követően kerestük meg telefon, hogy szerdán bejelentette: felmond, ha bevezetik az ún. státusztörvényt.
Pilz Olivér. | Fotó: Horváth Csongor

Szerdán tették közzé a hírt a Tanítanék Mozgalom Facebook-oldalán: Pilz Olivér, a mozgalom egyik alapítója, a Miskolci Herman Ottó Gimnázium pedagógusa letétbe helyezte a felmondólevelét, hogy ezen a módon is tiltakozzon a státusztörvény benyújtása ellen. Azt is írták, hogy ha megszavazzák a törvényt, akkor "a jelenlegi több tízezres tanárhiány tovább fog emelkedni", mert bár Pilz Olivérhez hasonlóan rengetegen elhivatottak a szakma iránt, az új, "megfélemlítő és cenzúrázó körülmények" között sokan döntenek majd úgy, hogy nem tudják tovább folytatni.

- Először is tisztázzuk: ez nem egy ügyvédi letét, nem jelenti azt, hogy a felmondásom automatikusan átkerül a munkáltatóhoz - tudatta Pilz Olivér.

A miskolci pedagógus egy "erős jelzésnek" szánta a felmondása aláírását és letétbe helyezését. Arra számít, hogy sok kollégája követi majd. Ezeket a dokumentumokat a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) gyűjti, mert szeretnék látni, hogy állnak a tanárok "az új és tarthatatlan elvárásokhoz", amiket a státusztörvényben fektettek le.

- Sok kollégával egyetemben én magam is tartom: nem szabad ezt folytatni, ami ma a magyar közoktatásban megy - hangsúlyozta.

Egyenesen úgy fogalmazott Pilz Olivér, hogy az említett törvény, illetve ahogy a kormány a közoktatást kezeli évek óta, az "kimeríti a nemzetellenesség fogalmát" véleménye szerint.

- Egy jottányit sem javít a helyzeten ez a törvény, épp ellenkezőleg: ront rajta. Hiába szajkózzák a kormányzati oldalon, hogy a pedagógusok megítélését, társadalmi státuszát javítja majd - ez nem igaz. Rosszak az alapelvek, csak bosszút akarnak állni azokon, akik felemelték a hangjukat - vélekedett.

Ne szólj szám, nem fáj fejem. Demonstráció a Herman gimnáziumnál tavaly októberben. | Fotó: Juhász Ákos

Emlékezhetünk, több mint 4 ezren jelezték korábban egy online felületen, hogy ha a parlament elfogadja az új szabályozást, akkor elhagynák a tanári pályát. Pilz Olivér szerint a mostani döntés ennél azért komolyabb jelzés, hiszen a felmondó levél elkészült, és ő aláírta.

Kérdésünkre elmondta, nagyon is komolyan gondolkodik a váltáson, több álláspályázatot beadott, de csak abban az esetben mond fel, ha kap annyi fizetést, hogy a családját el tudja tartani. Konkrét pozíciókat nem említett, de matematika-fizika, valamint biológia szakos tanárként otthonosan mozog a környezetvédelem terén, labormunkákban, adminisztratív és statisztikai feladatok elvégzésében, illetve vezetői tapasztalatai is vannak.

Mint ismert, a Belügyminisztérium kedden az Országgyűlés elé terjesztette a sokat vitatott státusztörvényről szóló javaslatot, ami a közalkalmazotti jogállásuktól megfosztott pedagógusok új életpályájának kereteit írja le. Bár a tárca többször is tárgyalt a szakszervezetekkel, a törvényjavaslat eredeti tervezetéhez képest a lényegi pontokban nem történt sok változás: ugyanúgy nagyobb jogköre lesz a fenntartónak az iskolák felett, a tanév meghosszabbítható július 15-éig, a tanárokat átvezényelhetik más intézményekbe. Van azért, amiben engedett a kormány: például rugalmasabb lehet a munkaidő, vagy a rendkívüli felmentést 15 napon belül jelezni kell, nem várhat vele a tankerület augusztusig. A PDSZ Brüsszelhez fordul a javaslat miatt.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!