Ugrás a tartalomra

Zekic: a gólszerzésnek megvan a lélektana

Kujan István
Utoljára módosítva
2021. március 13. szombat 13:22
A-, B- és C-tervvel is készül a Kispest Honvéd elleni hazai, rendkívül fontos mérkőzésre a DVTK vezetőedzője.
Ha egy csatár elkapja a fonalat, akkor a rossz lövésből is gól születik. | Fotó: Mocsári László

Nehéz jelzőket találni arra, hogy mennyire fontos mérkőzés következik most hazai pályán a Kispest Honvéd ellen. Az egyik közvetlen riválissal játszunk, győzelem esetén 3 pontra közelítenénk meg őket, számunkra ideális esetben akár egy pontra lehetünk a ZTE-től és a Budafoktól. Kötelező a győzelem? – kérdeztük Zoran Zekictől. – Ezen a mérkőzésen is ugyanaz a célunk, mint az összes többin: nyerni szeretnénk – hangsúlyozta a vezetőedző. – Tudjuk, hogy zárkózhatunk a riválisokra, azonban hiába nagy a nyomás rajtunk, nyugodtnak kell maradni, hinni magunkban, és megmutatni, mire vagyunk képesek.

Korábban is többször hangsúlyozta már, hogy el kell bírni a terhet, javult a csapat teljesítménye ezen a téren, amióta Miskolcon van? Érvényesül a Zekic-hatás? – kérdeztük az eddigi mentális felkészülésről. – Nincs más lehetőségünk – reagált a felvetésre a szakvezető. – Minden nap beszélünk arról, hogy senki sem fog a segítségünkre sietni, csak mi vághatjuk ki magunkat ebből a nehéz helyzetből. Most kell igazából okosan játszani mind támadásban, mind védekezésben. Az elmúlt néhány forduló, amióta testközelből követem az OTP Bank Liga eseményeit, meggyőzött arról, hogy Magyarországon minden lehetséges, hiába emelkedik ki néhány csapat a mezőnyből, nincs előre lefutott mérkőzés, és olyan sem, amikor az egyik csapat ellenfelének esélyt sem adva lemossa a másikat a pályáról.

Zoran Zekic aktív labdarúgó-pályafutása alatt csatárként felelt a gólokért. Kíváncsiak voltunk arra, hogyan tud segíteni a DVTK támadóinak abban, hogy minél eredményesebbek legyenek. – A gólszerzésnek megvan a lélektana. Ha egy csatár elkapja a fonalat, akkor a rossz lövésből is gól születik, máskor pedig sorra maradnak ki a helyzetek, és minden egyes elpuskázott gólszerzési lehetőséget követően csak nő a feszültség a támadóban. Egy gól viszont mindent megváltoztat, utána biztosan jönni fog a többi. Azonban nem akarom a gólszerzés összes terhét a támadók vállára helyezni, pontrúgások után akár a védők is eredményesek lehetnek.

Most több idő jutott a Honvéd elleni felkészülésre, hiszen nem rendeztek hétközi fordulót, volt lehetőség a korábban tapasztalt hibák kijavítására. – Így van, de fel tudtunk készülni a soron következő ellenfél hiányosságainak feltérképezésére és kihasználására is. De most azért is könnyebb a helyzetünk, mert az MTK ellen több jó megoldást is láttam, azokat a játékelemeket kellett még jobban begyakorolni. Ismét átvettük, hogyan kell az üres területeket támadni, illetve azt is gyakoroltuk, hogy minél többen érjenek fel a támadásbefejezéshez.

Milyen mérkőzésre számíthatunk a szombati hazai mérkőzésen? – kérdeztük végül Zekicet. – Biztos lesznek a találkozónak olyan szakaszai, amikor többet támadunk, de olyan is, amikor védekezésből indítunk gyors ellentámadásokat. Éppen ezért A-, B- és C-tervvel is készülünk, de ha úgy alakul a találkozó, meccs közben is tudni kell változtatni. Az viszont előre leszögezhető, fejben erősnek kell lenni, mert elsősorban ott dőlnek el a fontos kérdések.

További hírek

Olvasnivaló