Ugrás a tartalomra

Tengerentúli triatlonosokat is várnak a tiszaújvárosi Ek-futamra

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. június 23. szerda 18:07
A tiszaújvárosi triatlon Európa-kupa-futam nyílt jellegéből adódóan amerikai, chilei, dél-afrikai és kanadai versenyzők is vendégeskednek majd július 16-18. között a Tisza-parti városban.

A szervezők tájékoztatása alapján a szombati előfutamok során - jelen állás szerint - a férfiaknál tíz magyar versenyző indul, köztük a riói olimpián 20. helyezett Faldum Gábor, a tiszaújvárosiak két élversenyzője, Lehmann Csongor és Lehmann Bence, valamint Dévay Márk, Dévay Zsombor és Karai Levente. A hölgyeknél nyolc magyar szerepel a rajtlistán: Molnár Sára, Soós Fanni, Hangya Adrienn, Sárszegi Noémi, Bukovszki Tünde, Botka Anikó, Ferenczi Nikolett, valamint a tiszaújvárosiak kedvence, Putnóczki Dorka.

A nagy nemzetközi érdeklődésre való tekintettel az elit és a junior Ek férfi és női kategóriájában is a szabályok adta maximális 3-3 előfutamot kell majd rendezni, ami más helyszíneken is csak ritkán fordul elő. Ez részint annak tudható be, hogy a tokiói olimpia előtt egy héttel már kevés versennyel tervezhetnek az ötkarikás játékokra ki nem jutó triatlonosok, másrészt a tiszaújvárosi erőpróbáknak legendásan jó hírük van. A sportági nagyhatalmak közé tartozó britek, olaszok, franciák és németek - a házigazda magyarokhoz hasonlóan - ugyancsak népes küldöttséggel állnak rajthoz a Tisza partján.

Az előfutamokat a vasárnapi döntők követik - a junior és elit kategóriában a legjobb 30-30 sportoló részvételével -, a zárónapon rendezik meg a legjobb korosztályos versenyzőket felvonultató Magyar Utánpótlás Gálát is.

Az elmúlt 24 évben - 2020-at kivéve - egyedülálló módon, megszakítás nélkül rendeztek sportági világkupát Tiszaújvárosban. A pandémia azonban nagy változást hozott a triatlonban is, és felgyorsította a fenntarthatóság iránti igényt a nemzetközi versenyrendszerekkel kapcsolatban. A nemzetközi szövetség (World Triathlon) kezdeményezésére a jövőben a kontinentális és regionális versenyek kerülnek előtérbe. Ez a WT által preferált törekvés egybevág az idei tiszaújvárosi viadal jelenlegi státuszával, az elit Európa-kupával.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

-
Miskolc és környéke