Ugrás a tartalomra

Zekic: „aki nem bírja a nyomást, keressen más munkát”

Kujan István
Utoljára módosítva
2021. január 29. péntek 14:42
Első hazai mérkőzése előtt exkluzív interjút adott a Miskolci Naplónak és a Miskolc Televíziónak Zoran Zekic, a DVTK vezetőedzője.

Rohamtempóban kell dolgozni Diósgyőrben, hiszen a bajnoki tabellán elfoglalt utolsó hely mindenkit nyomás alatt tart, ráadásul rengeteg az új játékos a DVTK-nál, a téli felkészülés pedig rövid volt a korai bajnoki rajt előtt. Az mindenesetre már most biztató, hogy a címvédő FTC nem tudott betalálni Antal Botond kapujába, a Pakstól pedig elkerülhető gólokat kaptunk. A stabilizálódni látszó védelemben az összeszokottság, a fegyelem a kulcs? – vetettük fel a horvát szakembernek.

– Lehet ez az alapja, de sokkal fontosabb, hogy milyen karaktert mutatnak a játékosok – hangsúlyozza Zoran Zekic. – A Fradi elleni meccs erre jó példa. A stáb GPS-alapon elemzi a játékosokat, ami nagyon tisztán megmutatja, hogyan játszunk. Nos, a címvédő ellen minden szempontból jó meccsünk volt, ez azonban már nem mondható el a Paks elleniről: sok párharcot veszítettünk el, és a középpályán elszórtuk a labdát. Több minőséget kell belevinni a játékunkba minden alkalommal, akkor is, amikor mi birtokoljuk a labdát, és akkor is, amikor védekezünk. A foci alapja egyértelmű: futni, akarni, küzdeni kell. Ez a kulcs.

Zoran Zekic vezetőedző: fontos, hogy milyen karaktert mutatnak a játékosok. | Fotó: Végh Csaba

Határozottan állítja: ha játékosai nem adnak bele mindent, nincs meg a maximális erőkifejtés, akkor baj lehet, hiszen a magyar bajnokságban gyakorlatilag bárki legyőzhet bárkit. Ezért is fontos, hogy a DVTK hozza a hazai meccseit. Vasárnap ráadásul a szintén a kiesés elől menekülő, a piros-fehérektől egy győzelemnyire álló Budafok érkezik Miskolcra. Tipikus hatpontos meccs, amin a győzelembe vetett hit és az elvégzett munka billentheti a diósgyőriek felé a mérleg nyelvét a vezetőedző szerint.

– Az biztos, hogy 90 percen keresztül, kihagyás nélkül kell koncentrálnunk. Támadásban és védekezésben is jól kell teljesítenünk. Pontosan tisztában vagyunk azzal, jelenleg hol áll a táblázaton a DVTK, nem is kérdés, nehéz helyzetekben vagyunk, de nyugodtnak kell maradni, mert aki fél, az nem tud focizni. Aki nem bírja a nyomást, az keressen más munkát magának.

Mentálisan sokat segít egy labdarúgónak, ha hazai pályán játszhat, az új igazolások ezt most tehetik meg majd először, de Zekic is nagyon várja a már az itthoni debütálást – még úgy is, hogy a lelátók továbbra is üresek maradnak. – Szokatlan lesz, hogy nem tudjuk élvezni fanatikus szurkolóink támogatását, de ez nem kifogás, küzdeni és nyerni kell így is.

„Nyugodtnak kell maradni"

„Bár nem találkoztam még velük személyesen, viszont láttam felvételeket. Hamar feltűnt, hogy mindenki imádja a DVTK-t a városban, nagyon jó hangulat szokott uralkodni a stadionban. Éppen ezért az újakkal igyekszem megértetni, hogy Miskolcon a klubért, a városért, az egész régióért küzdeni kell. A tiszteletet pedig úgy is ki lehet mutatni, hogy sokkal többet teszünk le az asztalra.”

– Nagy szükség lenne a szurkolókra, főleg egy ilyen helyzetben ők rengeteg támogatást tudnának adni a csapatnak. Egyet azonban meg tudok ígérni: ha nincsenek is itt a helyszínen, hanem csak a tévé képernyői előtt nézik a meccset, küzdeni fogunk az utolsó másodpercig. Most nekünk kell adni.

Bár bő a keret, de a sűrű versenynaptár miatt minden bizonnyal szükség lesz a játékosok rotálására. Zekic reméli, hogy minél hamarabb kialakul a csapat váza, 6-7 játékosra gondol, a többieket pedig annak megfelelően cserélné, hogy mit játszik az ellenfél, milyen karakterre van szükség a pályán.

– Most olyan helyzetben vagyunk, hogy nincs idő kísérletezgetni, nem lehet fokozatosan építkezni. Minden edzésen azon dolgozunk, hogy megtaláljuk a legjobb kezdő tizenegyet, azokat, akik a legjobb teljesítményt tudják nyújtani az adott meccsen.

„Most nekünk kell adni"

A horvát szakembernek korábbról is vannak tapasztalatai a magyar bajnokságról, öt éve több felkészülési mérkőzést is játszott az észékiekkel Magyarországon. Van tehát összehasonlítása alapja az akkori és a mostani magyar bajnokság színvonalát, valamint a magyar-horvát csapatokat illetően.

– Az NB I-ben sokkal közelebb vannak egymáshoz a középmezőny csapatai, bárki megverhet bárkit. A bajnokság sokkal erősebb, mint öt éve. A horvátokkal való összevetésben elmondható, hogy az ottani csapatok intenzívebb, több passzra épülő játékot mutatnak. A magyar foci inkább arra épül, hogy labdaszerzés után minél gyorsabban az ellenfél kapujához jussunk. Illetve itt talán agresszívebbek a játékosok.

További hírek

Olvasnivaló