Ugrás a tartalomra

A hatodik évét zárta a DVTK-BorsodChem tanulmányi ösztöndíj program

Bacsó István
Utoljára módosítva
2024. május 21. kedd 20:18
A DVTK tanulmányi ösztöndíjra ebben a tanévben nyolcvanhat miskolci diák nyújtotta be a pályázatát, közülük a kuratórium a versenyeredmények és a szaktanárok javaslatai alapján választotta ki a legjobb teljesítményt nyújtó hatvan diákot.
Fotó: Mocsári László

Ez a hatvan szerencsés tehetség zárta kedden, ünnepélyes keretek között a DVTK stadionjának VIP termében a tanévet. Az ifjú miskolci éltanulók ebben az évben a matematika, fizika, kémia valamint a digitális kultúra tantárgyakban történő mélyebb elmerüléshez és versenyeken való részvételhez kaptak havi támogatást a DVTK-tól és a tavaly decembertől névadó támogatóként az ösztöndíj programhoz csatlakozott BorsodChem Zrt.-től. A legnagyobb régiós multisport klub által 2018-ban elindított kezdeményezés DVTK-BorsodChem Ösztöndíj program néven fut tovább, immár a két támogatóval. 

A pályázatot elnyert tanulók a 2023/2024-es tanévben térítésmentesen vettek részt a heti egy alkalommal szervezett matematika, fizika, kémia valamint digitális kultúra tehetséggondozó szakköri foglalkozásokon, valamint havonta 25 ezer forint összegű ösztöndíjban részesültek. Az ösztöndíjprogram részét képezte az is, hogy az ösztöndíjasok és a szakköröket vezető pedagógusok díjmentesen tekinthették meg a DVTK labdarúgó, kosárlabda és röplabda csapatainak mérkőzéseit, talán azzal a nem titkolt céllal is, hogy a kis tudósok a sporthoz is kedvet kapnak majd a tanulás mellett. 

- Három érzés kavarog bennem, az öröm, a megtiszteltetés és a büszkeség. Öröm azért, mert ismét együtt lehetünk és köszönthetjük azokat a kiváló diákokat, akik részt vettek ebben az évben is az ösztöndíjprogramban. Hihetetlen, hogy ilyen sokan, olyan szép eredményeket értek el ebben az évben, amelyeket majd a díjátadásokkor hallani is fogunk majd. Hiszen még a legjobbak között is vannak még kiválóbbak. Ez nagyon nagy öröm számomra és csak bizakodni tudok, hogy sokan lesznek közületek, akik a középiskola után a Miskolci Egyetemen folytatjátok a tanulmányaitokat és itt maradtok Miskolcon, vagy ha nem itt tanultok tovább, akkor egyszer vissza fogtok térni ebbe a térségbe. Én ebben bízom és ezért dolgoztunk az elmúlt években – mondta megnyitóbeszédében Veres Pál Miskolc polgármestere a fiataloknak. 

Hozzátette, egyben megtiszteltetés is, hogy köszöntheti a legkiválóbb tanulókat, hiszen mindig is tanár maradt, még akkor is, amikor más feladatkört látott el polgármesterként. Igazán ott érzi jól magát, ahol tehetséges fiatalok és az őket tanító kollégák vannak. A büszkeségre pedig az ad okot, hogy évek óta az egyik vezetője, koordinátora ennek az ösztöndíjprogramnak, amellyel az évek alatt számos fiatalt tudtak támogatni. 

Kiemelten méltatta a DVTK-t, amely a számos szakosztályával, de különösen a futball és a női kosárlabdacsapattal, egy sajátos identitást ad a városnak. Sok miskolci vére piros-fehér. Megköszönte, hogy mind emellett fontosnak tartották még ezt a programot is elindítani, hogy segítsék a fiatalok tehetséggondozását. 

DVTK BorsodChem ösztöndíjprogram ünnepélyes évzárója. Kattints a galériához!

Kiss János országgyűlési képviselő azt emelte ki, hogy egyre több fiatal vesz részt a programban, ami egy nagyon jó jel. Szerinte ez a visszatalálás útja, azokhoz a tudományágakhoz, amelyekben Miskolc mindig is erős volt. 

- Nekünk nagy múltunk és nagy jövőnk van ezekben a tudományágakban, ebben biztos vagyok. Külön öröm, hogy nem csak a fiatalok lettek többen, hanem egy komoly nagyvállalat is megjelent fő támogatóként a program mögött, a BorsodChem – fogalmazott Kiss János. aki viccesen megjegyezte, igaz, hogy a kazincbarcikai cégóriás színe még nem a piros-fehér, de ki tudja, mit hoz a jövő. 

Hangsúlyozta, bár elsőre furcsa kombinációnak tűnik a sport és a természettudományok találkozása, valójában van közöttük kapcsolat, éspedig az, hogy mindkét területen a tudás számít. A sportban van ugyan szerencse is, de hosszútávon csak a tudás érvényesül. Úgy a pályán, mint a sportegyesületek menedzsmentjében, hiszen lényegében ezek is egyfajta vállalatok. Itt is szükség van tudásra. Felhívta a fiatalok figyelmét arra, hogy a DVTK-ban se csak a szponzort lássák, hanem ezt a tudást is, ha a tudást keresik akkor is jó helyen vannak ebben a programban. 

Varga Béla, a BorsodChem Zrt. HR és Kommunikációs igazgatója elmondta, névadó szponzorként nem titkolt céljuk, hogy a természettudományokban tehetséges diákok a régióban maradjanak, és később gyarapítsák a vállalatuk szakembergárdáját. A vállalat megismerése érdekében a kémia és fizika tantárgyakban tehetséges diákok egy egésznapos gyárlátogatáson vettek részt a tanév folyamán. A bemutatótól remélik, hogy az ösztöndíjasok közül minél többen döntenek majd a 2022-ben Kazincbarcikán újra indult egyetemi vegyészmérnök-képzés és a BorsodChem mellett. A DVTK-BorsodChem Ösztöndíj programja kiváló kezdeményezés nemcsak a vegyészmérnök-képzés, hanem a BorsodChem műszaki értelmiségének az utánpótlása szempontjából is. - A visszajelzések azt igazolják, a tanulóktól és a tanároktól is, hogy működik köztünk a kémia – jegyezte meg Varga Béla. 

Madarász Péter, a Herman Ottó Gimnázium igazgatója, az Észak-magyarországi Tehetségekért Alapítvány kuratóriumi tagja, a DVTK ösztöndíjprogram szakmai vezetője azt emelte ki, hogy milyen fontos szerepet játszik ez a program a tehetséggondozásban. Szerinte a DVTK letette a névjegyét a magyarországi természettudományos tehetséggondozásban is, ami örömmel és büszkeséggel kell, hogy eltöltse a miskolciakat. Először a matematikát és a fizikát karolták fel, most már a kémia, az informatika, a digitális kultúra területén is a fiatalok mögé állt a DVTK és a BorsodChem, mind anyagilag, mind szakemberekkel, szakkörök szervezésével. 

Sántha Gergely, a DVTK és az Észak-magyarországi Tehetségekért Alapítvány kuratóriumának elnöke, mint házigazda is, kiemelte, azért szólal meg utolsónak, mert szerette volna hallani, mit mondanak az előtte szólók az ösztöndíjprogramról. Tudni akarta, a programban résztvevő partnereiknek mennyire tetszik a program, mennyire tartják jónak. Örömének adott hangot, mert csupa jót hallott. Gratulált a diákoknak és a felkészítő tanáraiknak a tanévben elért számos kimagasló eredményért. 

Hangsúlyozta, mekkora előny, hogy a BorsodChem is csatlakozott a programhoz, a vármegye egyik, ha nem a legnagyobb cége emeli az ösztöndíjprogram imidzsét, ugyanakkor jó lenne látni majd sok év múlva azt, hogy a most támogatott fiatalok közül sokan visszatérnek majd az egyetem után a városba, a vármegyébe, vagy magához a BorsodChemhez dolgozni. Reményét fejezte ki, hogy a DVTK által útjára indított ösztöndíjprogram még akkor is működni fog. 

Az ünnepi évzáró beszédek után a grémium átadta az okleveleket és a tárgyi ajándékokat a legjobbak között is a legjobbaknak. A program a 2024/25-ös tanévben folytatódik.

Az elért eredmények alapján arany fokozatú díjazásban részesült Fehérvári Donát és Molnár István Ádám. Ezüst fokozatú oklevelet kapott Nagy Martin, Farkas Roland, Koós Andor és Szörényi Zalán András. Bronz fokozatú díjat vehetett át Ujpál Bálint, Iván Máté Domonkos, Szabó Donát, Babcsán Gergely, Kurucz Kitti, Szabó András, Töreczki Gábor, Nagy Dávid, Pocsay Levente László, Kriston Regő Márton, Juhász Máté és Gaál Gergely.

További hírek

Olvasnivaló