Ugrás a tartalomra

Super Bowl – a pályán megjelenő Amerika

Kujan István
Utoljára módosítva
2021. február 08. hétfő 10:31
Az 55. Super Bowl kapcsán arról kérdeztünk szakmabelieket és rajongókat, ők miért szerették meg ezt a sportágat. Rövid esélylatolgatás után az élmények!
Mahomes Brady ellen. Főszereplők lesznek. | Fotó: CBS Sports

Chiefs vagy Bucs, Mahomes vs. Brady, a címvédő az otthon játszó kihívó ellen. Sok szempontból pikáns találkozóra van kilátás az 55. Super Bowlon. A liga történetében idén fordul elő először, hogy egy csapat a saját stadionjában játssza a Super Bowlt. A Tampa Bay Buccaneersnek jött össze ez a bravúr, persze – talán most már kétség sem fér hozzá, hogy – kellett ehhez egy Tom Brady szintű quarterback (QB). A Bucs irányítója New Englandből szerződött át Tampába, és máris első szezonjában Super Bowlig vezette csapatát. Kérdés, hogy hazai pályán sikerül-e letaszítaniuk a trónról azt a Kansast, aminek irányítója, Patrick Mahomes idén is remekül mozgatta csapatát. Korunk két leginkább meghatározó irányítója méri össze erejét a nagydöntőn – és mivel csatákat lehet nyerni védelemmel, de a bajnokságot a támadók hozzák, így döntő lehet, hogy ők milyen formát fognak ki vasárnapról hétfőre virradó éjjel.

A megingás nem fér bele

Az esélyeket latolgatva Kovács Antal, a Miskolc Renegades linebackere elmondta, ő Kansas győzelmet vár, az ok egyszerű: mert sokkal biztosabban jutottak a döntőbe. – Ugyan volt egy-két rosszabb meccsük (például a Browns elleni), de ezek is bőven belefértek, és a főcsoportdöntőt már nagyon biztosan hozták.

Kovács Antal (legelől, piros sapkában ül): a megingások nem férnek bele Mahomes-ék ellen

Véleménye szerint a Tampa Bay is jó formában érkezik a végső megmérettetésre, erős a támadósor és a védelem is, ugyanakkor voltak megingásaik – ez pedig Mahomes-ék ellen nem fér bele.

„Brady-éknek gyakorlatilag tökéletes meccset kellene hozniuk. Amiben bízhatnak viszont, az a Bucs QB-jának rutinja és higgadtsága."

– De ha megint olyan labdákat dobál, mint a Green Bay ellen az NFC döntő második felében, akkor nagy bajban lesznek – még úgy is, ha a defense olyan formát hoz, mint amit az alapszakaszban láttunk a két csapat egymás elleni meccsén.

Bradyért szorít

Már a 2004-es Sport TV-s indulásnál a sportág szerelmese lett Fridély Gábor. A Miskolc-szerte ismert vendéglátós a New England Patriots rajongója, de mivel idén még a rájátszás közelébe sem kerültek, így ha a nagydöntőn választania kell, akkor a Pats egykori irányítója, Tom Brady jelenlegi egyesületének, a Tampának fog szorítani.

„Úgy gondolom, hogy ők az is az esélyesei az idei Super Bowl-nak, mégpedig amiatt, hogy hazai pályán fogadhatják a Kansast."

Gábor ismert arról, hogy ha a bajnokság egyéb meccseit nem is, a döntőt mindig kisebb-nagyobb baráti körrel együtt nézte meg eddig. – Annak idején, amikor még a Memphis Kávézóban dolgoztam, akkor volt, hogy nyolcvanan néztük a nagydöntőt. Miután a hely megszűnt 2012-ben, saját kávézót kezdtem el üzemeltetni a Népkert fölötti Dessewffy Arisztid utcában, ahol azóta is össze-összejövünk így, február elején. Volt, hogy kisebb társasággal, de előfordult, hogy negyvenen is együtt szurkoltunk.

Fridély Gábor (a háttérben) inkább Bradynek, Balogh Attila (a kép bal szélén) inkább Mahomesnak szorít

Vár a maga Mahomes-ára

Balogh Attila azok közé az NFL-rajongók közé tartozik, akiket Peyton Manning karizmája, kisugárzása nyert meg a sportágnak. A legendás quarterback a Coltsban játszott, amikor elkezdte nézni a meccseket, ezért ő is Indianapolis-drukker lett. A Miskolc Steelers elnökségi tagja szerencsés volt, mert hamar, 2007 februárjában átélhette a Super Bowl-győzelem örömét.

– A kedvenceim azóta egyszer jártak még a nagydöntőben. De a „kis” Manning, azaz Eli által vezetett Giants sikereit is a magaménak tudtam érezni, így akaratlanul is kialakult bennem egy „anti-Brady” hozzáállás, ami oda vezet, hogy Tom Brady aktuális csapata ellen kell most is szurkolnom. Már amennyire: hiszen a Chiefshez sem fűz semmi különösebb érzelem, ahogy a Bucshoz sem, így valójában inkább szikár, szakmai érdeklődéssel fogom figyelni a finálé összecsapását – teszi hozzá.

Mindenesetre ez a szakasza az NFL-idénynek egy Colts-drukker számára csak „holtidény”: hiszen bár bejutottak a rájátszásba, de inkább némi meglepetésre, semmint törvényszerűen, további menetelésre, döntőre nem volt esély. – Mióta nincs Manning, és nincs már Andrew Luck sem, a kék-fehérek hívei a tisztes helytállásban, a relatíve jobb alapszakaszbeli szereplésben bíznak évről évre. Hogy az Indy ismét ott legyen a legnagyobb esélyesek között, ahhoz alighanem újfent egy szupertehetségű QB-ra lesz szükség – vélekedik Attila, hozzátéve: a legtöbb franchise szimpatizánsai körülbelül ugyanezt élik meg éveken, évtizedeken át.

„Várni kinek-kinek a maga Bradyjére, Mahomesára. És bizakodni. Az NFL az a bajnokság a nagyvilág színes sportéletében, ahol minden idény előtt minden egyes franchise bajnokesélyesnek érezheti magát."

Tocqueville Amerikája

Csizmadia Ervin politológus, a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Kar Alkalmazott Társadalomtudományok Intézetének oktatója számára minden az 1980-as évek közepén kezdődött. – Volt szerencsém akkor az Egyesült Államokban és Kanadában járni. Ott láttam először amerikai futballt, de igazából nem haraptam rá. Nagyon európai voltam, és lekötött az, hogy Taróczy Balázs teniszező wimbledoni győzelmét nézzem a tévében. Hiába noszogattak vendéglátóim, próbálva elmagyarázni a játék szabályait, semmit nem értettem belőle. Aztán meg el is felejtettem az egészet.

Csizmadia Ervin politológus: én Amerikát nagyon szeretem! | Fotó: Mandiner.hu

Valamikor 2007-ben viszont véletlenül meglátott egy rövid részletet a Buffalo Bills egyik mérkőzéséből, és „ott leesett az állam”. – A Bills vezetett egy fergeteges támadást, de nem ám úgy, hogy az irányító dobott egy nagyot és az elkapó befutott vele a célterületre. Hanem futás közbeni folyamatos hátrafele passzokkal. No, az a csapat, amely ilyet tud, az lett az én kedvencem, tizenhárom éve.

Más kérdés, hogy az elmúlt 14 év szenvedés volt számukra. – Mennyit bosszankodtam az olykori irtózatosan gyatra játékukon! De valahogy kibekkeltem, hogy idén rájátszásba jussanak, és nagyon akartam a Super Bowl-t. De megint nem sikerült! Mint ahogy az 1990-es évek elején négyszer nem.

És hogy miért szerette meg ezt a sportot, túl a Buffalón?

„Mert mindent elmond Amerikáról, és én Amerikát nagyon szeretem. Tocqueville Amerikája (hogy kissé azért politológus is legyek) ugyanaz az Amerika, amely a pályákon megjelenik. Individualizmus és közösségelv; feketék és fehérek; kicsi és nagy emberek együtt. Nemcsak sportértéke, tanító ereje is hatalmas."

Frissítés: A Tampa Bay Buccaneers nyerte a Super Bowlt!

A Tampa Bay Buccaneers nyerte a tengerentúli profi amerikaifutball-liga (NFL) nagydöntőjét, az 55. Super Bowlt: 31-9-re győzött a címvédő Kansas City Chiefs ellen.

A 43 éves Tom Brady, a floridaiak irányítója - aki tavaly húsz esztendő után hagyta el a New England Patriots csapatát - tizedik nagydöntőjében a hetedik bajnoki címét ünnepelhette.
A Tampa Bay története során másodszor nyerte meg a Vince Lombardi-trófeát.

NFL, 55. Super Bowl:
Tampa Bay Buccaneers-Kansas City Chiefs 31-9 (7-3, 14-3, 10-3, 0-0)
Tampa, Raymond James Stadion, 25 ezer néző

Az első támadások korán véget értek mindkét oldalon, végül a Chiefs szerezte az első pontokat egy mezőnygólnak köszönhetően (0-3). A Tampa gyorsan válaszolt, egy 75 yardos támadássorozat végén Rob Gronkowski kapott touchdown-passzt Bradytől (7-3). A házigazda nem sokkal később növelhette volna előnyét, egészen a Chiefs gólvonaláig jutott, de négy kísérletből sem tudta beerőszakolni a labdát a célterületre.
A Patrick Mahomes által vezetett Chiefs támadósor képtelen volt haladni, ráadásul egy elrontott punt után kiváló mezőnypozícióból jöhetett a Buccaneers. A Kansas City védelme ugyan jól védekezett, de a mezőnygól-kísérletnél a speciális egység nagy hibát követett el - idő előtt ugrottak be -, így a büntetés után jöhetett újra Brady, aki újfent Gronkowskinak adott touchdown-passzt (14-3).
A Kansas csak egy mezőnygóllal tudott válaszolni (14-6), Bradynek pedig egy perce maradt a félidő vége előtt visszatámadni. A Chiefs védői újra több szabálytalanságot elkövettek, így a Tampa végül egy yardról jöhetett, Brady pedig Antonio Brownnak osztotta ki harmadik TD-passzát (21-6).
A második félidő első támadásából a Chiefs újabb mezőnygólt rúgott (21-9), de a Tampa azonnal válaszolt, Leonard Fournette 27 yardos futással szerzett újabb touchdownt (28-9). Mahomes a következő támadásban szorongatott helyzetből szeretett volna nagy játékot kihozni, de eladta a labdát, a Tampa pedig újra mezőnygólig jutott (31-9).
A zárónegyed elején a Chiefs egy hosszú támadás végén újra pontok nélkül maradt, a Tampa pedig így kényelmesen őrizhette az eredményt.
A mérkőzés legértékesebb játékosának, pályafutása során ötödször, Bradyt választották.

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!