Ugrás a tartalomra

Idén is mulatságra várták a Szentpéteri kapu lakóit

Miskolc Televízió/minap.hu
Utoljára módosítva
2019. június 30. vasárnap 14:53
Nyolcadik alkalommal rendeztek Péter-Pál napi mulatságokat szombaton a Szentpéteri kapui Miskolci Petőfi Sándor Általános Iskola Rónai Ferenc Tagiskolájának udvarán – helyi és fővárosi fellépőkkel.

Baráti társaságok, családok, fiatalok és idősebbek számára egyaránt kitűnő kikapcsolódási lehetőséget biztosít – immár nyolcadik éve – a mulatság. Pekár Györgyné a kezdetektől részt vesz minden ilyen alkalmon. – Ez a program nekünk mindig nagyon jól sikerül. Most nálunk vendégeskedő barátainkkal vagyunk itt, jól érezzük magunkat – mondta.

Végh Csaba képgalériája

Mint ismert, június 29-e a hagyomány szerint az aratás ünnepe – ehhez kapcsolódott az eredeti célkitűzések szerint a program, ahol a szórakozásra, a kulturális élményekre helyezik a hangsúlyt. A terület önkormányzati képviselője, Nánási-Kocsis Norbert érdeklődésünkre elmondta, ennek jegyében érkeztek az iskola udvarára a helyi amatőr, valamint a fővárosi előadók.

Itt volt Mc Haver és a Teknő, a Bestiák, valamint Hevesi Tamás is, a helyi nyugdíjas klubok, fiatal tehetségek mellett. – Az eseményre előzetesen több mint félezren regisztráltak, de ennél is több embert, 800-1000 főt várunk. Azok a helyiek, akik előzetesen regisztráltak a programra, egy lángossal és egy pohár itallal vártuk. Ez már a nyolcadik rendezvényünk, úgy látjuk, hogy nagy sikernek örvend a helyiek, a miskolciak körében – emelte ki a képviselő.

Hagyományosan a legkorábban érő kalászosok – az őszi és a tavaszi árpa – betakarításával kezdődik az aratás Szent Iván nap környékén, ám a rozs, majd a búza Péter Pál nap környékén válik vágáséretté. A zab aratásával zárul a sor.

Ki volt Péter és Pál? Péter apostol Róma első püspöke volt (az első pápa), a katolikus hagyomány szerint Jézus neki adta a mennyország kulcsait. Pál apostol a korai kereszténység jelentős alakja, a katolikus vallás elterjesztésében volt kiemelkedő szerepe. Névnapjuk azért van június 29-én, mert a hagyomány szerint mindkettőjüket ezen a napon végezték ki i.sz. 67-ben Rómában.

A hiedelem úgy tartja, ezen a napon a „a búza töve megszakad” és elkezdődhet a betakarítás. Dologtiltó nap is volt, azaz sokszor csak jelképesen, egy-egy kaszasuhintással kezdték meg a munkát.

A kalászszemle pár nappal korábban, Szent Iván napján (június 24-én) történt. A búza ugyanis ekkor kezdi el hányni a kalászát, a töve megszakad, a gazdák szerint ilyenkor válik vágáséretté. Nincs nagy ünnep az aratás kezdetén, hiszen sok a munka a földeken, bezzeg utána! A munka végeztével kezdődik meg ugyanis az aratóünnep.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!